Wat de moestuin betreft, is juni de ideale maand om aan de slag te gaan. Een heleboel gewassen zullen al klaar zijn voor de oogst en andere kunnen nu gezaaid worden op de vrijgekomen plaats. Bovendien is het in juni vaak al heerlijk warm wat het werken in de tuin ook nog eens bijzonder aangenaam maakt.

Juni is in de eerste plaats de maand van het water. Gezien de temperaturen al hoog kunnen oplopen, is het van groot belang planten, zaailingen en bloemen van voldoende water te voorzien. Zeker wanneer het een lange periode droog blijft, moet er gezorgd worden voor extra water. Doe je dit zoals het hoort, dan krijg je ideale omstandigheden in de moestuin. Een vochtige grond en een warm klimaat zijn namelijk erg gunstig om de groei van je planten en zaailingen te bevorderen. Eens de zomer aan de gang is, wordt het vaak moeilijk om de vochtigheid perfect in stand te houden. Afhankelijk van de grootte van je tuin, kun je aan de slag met een gieter of voorzie je beter een

sproeisysteem dat al dan niet automatisch werkt. In het ideale geval zijn al je gezaaide gewassen halverwege de maand volop aan het groeien.

Ook in juni kan er gezaaid worden. Vooral gewassen die snel doorschieten komen nu in aanmerking. Andijvie, witlof en Chinese kool zijn hier enkele voorbeelden van. Heb je niet zoveel pl

ek, dan moet er natuurlijk eerst geoogst worden. Gelukkig zijn er meerdere groenten die in juni al helemaal volgroeid zijn. Peulerwten, spinazie, verschillende slasoorten, aardappelen, worteltjes en lente-uitjes bijvoorbeeld zijn klaar om verwerkt te worden in enkele heerlijke gerechten.

Hou je van kleurrijke bloemen, dan kun je deze maand aan de slag met rozen en zomerbloemen. Ze zullen snel in volle bloei komen te staan en je tuin omtoveren tot een waar paradijs vol schitterende kleuren. Ook voor tweejarige bloemen is juni de perfecte zaaimaand. Het is dan wel even wachten geblazen voor het resultaat, maar wanneer je nu gaat zaaien, heb je er volgende zomer volop genot van.

 

In het tuinbouwcentrum vind je een waaier aan zaden voor zowel bloemen, planten als groenten die je in juni kunt gebruiken. Kies gewassen die passen bij je tuin, de bruikbare oppervlakte en je smaak. Twijfel je nog, dan kun je altijd wat deskundig advies vragen zodat je moestuin straks helemaal in orde staat voor een heerlijke zomer vol bloemenpracht en lekkere groentjes.