Het is weer maart. De tuin komt langzaam tot leven, en dat betekent dat je kunt starten met de eerste tuinwerken. Met de tuintips voor maart begint de lente al goed!

De grond neutraliseren met kalk

Iedere tuinliefhebber wil graag een mooie tuin met sterke, gezonde bloemen en planten. Maar de bloembollen, struiken en de grasmat hebben hierbij wel wat hulp nodig. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om in maart kalk te strooien. Kalk neutraliseert de grond waardoor de bloemen en planten beter in staat zijn om voedingsstoffen op te nemen. Vroeger was het voldoende om één keer in de twee jaar kalk te strooien. Tegenwoordig adviseren we bij Tuincentrum Van Eeckhaut om twee keer per jaar met kalk aan de slag te gaan. Dit is het directe gevolg van de zure regen. Voeg trouwens nooit zomaar kalk toe. Je moet altijd eerst de pH-waarde van de grond meten. Een waarde tussen de 5.5 en 7.0 is voor de meeste gewassen ideaal.

Mest zorgt voor sterke bloemen en planten

Nadat de kalk zijn werk heeft gedaan, is het tijd om de tuin te bemesten. In mest zitten alle stoffen die je bloemen en planten zo hard nodig hebben. De gewassen worden sterker en krijgen minder last van ziektes. Mest strooien is goed voor de hele tuin. Neem dus ook meteen de grasmat en je moestuin mee.

Klaar om te planten en zaaien?

Goede grond doet wonderen. Op het moment dat je wilt gaan planten en zaaien, moet je de grond eerst goed voorbereiden. Dit doe je door te spitten. De grond krijgt meer zuurstof en er ontstaat een luchtige structuur. Dit bevordert de groei. Een bijkomend voordeel is het onkruid tijdens het spitten meteen verdwijnt. Zo ziet de tuin er weer netjes uit.Zaaien

Vergeet de haagplanten niet

Met al die werkzaamheden in de tuin ga je het bijna vergeten. Maar maart is ook de laatste maand waarin je nog haagplanten in de volle grond kunt planten. Groene of rode beuken, de snelgroeiende ligustrum haag: bij Tuincentrum Van Eeckhaut vind je de mooiste soorten haagplanten voor je tuin. En deze kun je allemaal op de valreep nog planten. De haagplanten zitten namelijk tot aan de lente in een rustperiode. Daarnaast is de meeste vorst inmiddels het land wel uit is. Dit zijn de ideale omstandigheden om je haag een goede start te geven.

Wil je meer weten over onze haagplanten? Of wil je wat extra tuintips om alles lenteklaar te maken? Loop dan gerust eens bij ons binnen.Haagplant planten