September is een maand waarin mooie zonnige dagen worden afgewisseld met regenachtige herfstdagen. Toch kun je nu de tuin nog goed onderhanden nemen voordat de herfst definitief begint. Met deze tuintips van Tuincentrum Van Eeckhaut ben jij er helemaal klaar voor!

Het is tijd om heesters en coniferen te planten

In september is de ergste zomerhitte uit het land verdwenen, maar de grond is nog vrij warm. Dit is dan ook hét ideale moment om heesters en coniferen te planten. Tuincentrum Van Eeckhaut heeft een aantal mooie exemplaren in het assortiment zodat je altijd wel een keuze kunt maken. Dankzij de warmte in de grond kunnen de heesters en coniferen vóór de vorstperiode al stevige wortels vormen. En dat is hard nodig. Want op deze manier zijn ze in de wintermaanden goed bestand tegen het koude weer. Heb je al heesters in je tuin staan, maar wil je ze graag een andere plek geven? Dat kan in september natuurlijk ook!

Dwergconiferen

Een mooi en gezond gazon in je tuin

Die warme grond is niet alleen gunstig voor het planten van nieuwe heesters en coniferen. Het gras heeft net zo goed baat bij deze warme ondergrond. Dus wil je graag een nieuwe grasmat aanleggen in je tuin? Zet deze klus dan de komende weken een keer in je agenda. Je kunt ervoor kiezen om gras te zaaien of om complete graszoden in je tuin te leggen. Het is maar net wat jij het makkelijkst vindt. De experts van Tuincentrum Van Eeckhaut kunnen je bij deze klus eventueel van handige tuintips voorzien. Als je al een grasmat hebt, dan zijn er nog voldoende andere klussen voor september. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je regelmatig de afgevallen bladeren wegharkt. Deze bladeren kunnen immers heel wat gele plekken in het gras veroorzaken.

Nieuwe bloemen en planten bij Tuincentrum Van Eeckhaut

Van de bloemen en planten die deze zomer zo uitbundig bloeiden, is inmiddels weinig meer over. Gelukkig vind je bij Tuincentrum Van Eeckhaut genoeg alternatieven om je tuin in het najaar op te fleuren. Vanaf eind september zijn er bijvoorbeeld weer volop najaarsviooltjes verkrijgbaar. Ook bessendragende struiken of heesters zijn een goede manier om de komende maanden wat kleur in je tuin te brengen. Terwijl je nieuwe bloemen en planten uitzoekt voor je herfsttuin, denk dan meteen na over de seizoenen die komen gaan. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut kun je namelijk alvast voorjaarsbloeiende bloembollen kopen. De tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes kunnen vanaf deze maand de grond in zodat je tuin in de lente lekker kleurrijk is.

Najaarsviooltje

Eten uit eigen moestuin

September is zo’n maand waarin je veel groente en fruit uit eigen tuin kunt eten. Zeker als je een aantal fruitbomen en -struiken hebt staan, kun je volop oogsten. Wat dacht je bijvoorbeeld van heerlijke appels, peren, pruimen en frambozen? Bij Tuincentrum Van Eeckhaut geven we wel altijd als tuintip om het gevallen fruit zo snel mogelijk van de grond te halen. Zo voorkom je dat er schimmelziektes ontstaan. Ook courgettes en tomaten kun je nu nog uit de moestuin halen. Let er wel op dat de tomaten vanaf half september niet zo goed meer rijpen. Je kunt het rijpingsproces versnellen door de bladeren van de plant weg te knippen zodat de zon die laatste dagen nog even volop haar werk kan doen. In september valt er zelf genoeg te zaaien en planten. Wil je komende winter graag spinazie kunnen oogsten? Zorg dan dat je de spinazie voor half september zaait. Het is zelfs nog mogelijk om veldsla te zaaien. Voor de winter kun je er dan al een heerlijke salade mee maken.

Tuintips voor een sfeervolle septembertuin

Deze maand zijn er dus genoeg klussen te doen. Toch is het ook belangrijk dat je gewoon van je tuin geniet. Zit je graag lang buiten? Dan is een terraskachel een perfecte oplossing. Of nog beter: kies voor een vuurkorf. Het brandende vuur houdt je warm én het zorgt meteen voor extra sfeer. Als je zo buiten zit, heb je misschien al het gevoel dat het herfst is. Maar op 21 september gaat het herfstseizoen pas officieel van start. Voor een echte herfsttuin kun je vast wat kalebassen, pompoenen en andere soorten sierfruit bij elkaar verzamelen. En door het koude weer van de afgelopen dagen, stal je ze best nu al uit.

Zit jij al vol inspiratie om je tuin van nieuwe bloemen en planten te voorzien? Of wil je graag wat extra tuintips van onze experts? Bij Tuincentrum Van Eeckhaut ben je van harte welkom!

(Bron foto’s: www.virginiaridley.com; www.mijntuin.org)