De winter staat voor de deur en dat voelen we aan de dalende temperaturen. Niet alle planten zijn daar tegen bestand. Potplanten kan je makkelijk binnen een plaats geven om te overwinteren maar andere planten in je tuin hebben wat extra hulp nodig om zich tegen de kou te beschermen.

Tuincentrum Van Eeckhaut, Van Eeckhaut, tuincentrum, tips, planten beschermen, planten beschermen tegen vorst, winter, koude temperaturenWat doet vorst met een plant?

Koude temperaturen zorgen voor een sterk vertraagd groeiproces bij planten. Ze krijgen minder zonlicht en warmte, en worden hierdoor minder actief. Dat merkt je bijvoorbeeld aan het aantal keren je het gras afrijdt in het najaar. Maar wat gebeurt er precies als je een kwetsbare plant niet beschermd tegen vorst? Het water in de cellen bevriest en vormt kristallen die doorheen de celwanden boren. Als het dan dooit, smelten de kristallen maar laten ze geperforeerde cellen na. De plant sterft hierdoor af.

Hoe kan ik mijn planten preventief beschermen?

Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening kan houden wanneer je een kwetsbare plant aankoopt en in de grond zet. Zorg eerst en vooral voor een goede windbescherming door bijvoorbeeld een haag, schutting of vliesdoeken. Let er verder op dat deze planten tegen een warme muur of zuidelijke glooiing geplant zijn. Daarnaast is een droge bodem beter dan een natte. Stop ook tijdig met het voeden en water geven aan sierheesters en rozen.Tuincentrum Van Eeckhaut, Van Eeckhaut, tuincentrum, planten beschermen, koude temperaturen, vrieskou, vorst, vliesdoeken

Welke beschermende maatregelen kan ik nemen?

  • Isoleer kleine bomen en struiken door ze in te pakken met jute, vliesdoeken, krantenpapier, stro,…
  • Dek de bodem af met mulch, bladeren of aarde
  • Bescherm individuele planten met cloches of eigen constructies
  • Verhuis potplanten naar de serre, veranda of garage

Meer weten over planten beschermen tegen de vorst? Bij Tuincentrum Van Eeckhaut staan we je graag bij met bijkomende informatie en nuttige tips.

Bronnen

http://www.tuinieren.nl
http://www.plantenkwekerijen.be