September is de maand bij uitstek om groenblijvende planten en late bloeiers te planten en klim- en leiplanten aan te binden. Doordat de temperaturen in september nog behoorlijk kunnen klimmen en de aarde nog relatief warm is, ben je vrij om volop aan de slag te gaan zonder risico op vrieskou. In je favoriete tuincentrum vind je tal van bloemen en planten die het uitstekend doen rond deze tijd van het jaar.

Zaaibloemen die bloeien in september

Wie van een kleurrijke tuin houdt, moet zeker voldoende bloemen en planten voorzien die in september in bloei staan. Bij de tuintips van deze maand vind je terug hoe je de tuin het beste kunt inrichten en hoe je een kleurenpallet het beste tot zijn recht laat komen. Er zijn verschillende zaaibloemen die de nodige kleur kunnen toevoegen aan je tuin. Anjers bijvoorbeeld kun je in diverse schakeringen terugvinden van wit tot geel, rood of violet… Een leuke extra aan de bloem is dat de bloemblaadjes ook eetbaar zijn. Daarnaast doen ook Chrysanten het erg goed in september. Deze eenjarige bloem is verkrijgbaar in ons tuincentrum verschillende kleuren en combinaties.

chrystanten, witte chrysanten, roze chrysanten, gele chrysanten

De Dahlia behoort tot de bloemen en planten die ideaal zijn om als afboorder te gebruiken. Goed tuinadvies: laat deze bloemen zeker niet achterwege bij de opstelling van het septembergazon. Wie een opvallende en zonnige sfeer wil toevoegen aan de septembertuin, kan kiezen voor de goudsbloem. Deze felgele bloem is een lust voor het oog en baadt de tuin in een warme gloed. Andere zaaibloemen die bloeien in september zijn het duizendschoon, het ijsbloempje, het keizerspoor, het klokje, de kokardebloem, de kosmos, de leeuwenbek, het madeliefje, het mexicaantje, de pantoffelbloem, de stokroos, de struikbegonia en de zomeraster. Ruim voldoende keuze dus om de tuin om te toveren tot een kunstzinnig tafereeltje.

Vaste planten die bloeien in september

Naast de zaaibloemen zijn er ook diverse vaste planten te vinden die hun bloei in september kennen. Het voordeel van deze planten is dat ze een vaste plaats in de tuin kennen. In het tuincentrum zijn ze erg in trek gezien ze de basis vormen waarop heel wat tuinadvies gebaseerd is. De Gentiaan is een felblauwe trompetvormige bloem met gele strepen die een vaste plek eist. Eens hij geplant is, mag je hem niet meer verplaatsen. De hemelsleutel met zijn kleine rooskleurige bloemetjes brengt wat romantiek in de tuin. Deze plant wordt ongeveer een halve meter hoog en trekken prachtige vlinders aan.

De herfstanemoon is de perfecte aanvulling op een bloemperk met siergrassen. De plant kan tot anderhalve meter opschieten en trekt alle aandacht naar zich toe wanneer de bloemen in bloei staan. Sieren bomen je tuin, dan is de zilverkaars een aanrader. Deze plant is niet vies van een plekje in de schaduw en wordt gekenmerkt door pluizige bloemen die als kaarsen op een stokje staan. Andere vaste bloemen en planten die in september bloeien zijn de schildpadbloem, de Nieuw-Nederlandse aster, de monnikskap, leliegras en herfstchrysanten.

Heesters en klimplanten met een bloei in september

Naast zaaibloemen en vaste planten en bloemen zijn er ook meerdere heesters en klimplanten die ene bloei in september kennen. De twee soorten die in heel wat tuintips van het tuincentrum aan bod komen zijn de bosrank en de wilde kamperfoelie. De bosrank of Clematis bestaat uit een enorme familie die wel meer dan 300 leden telt. Stuk voor stuk zijn het leiplanten die in oorsprong bosplanten waren en dus zowel op zonnige als halfschaduwplaatsen gedijen. Met een enorme keuze aan kleuren, vormen en groottes is dit de plant bij uitstek om te combineren met andere klimplanten zoals klimrozen. Het resultaat is een overweldigend pallet van geuren en kleuren. Hiermee is de bosrank een van de bloemen en planten die zeker niet in het tuinadvies mag ontbreken.

kamperfoelie, tuinplanten, bloemen en planten, wilde kamperfoelie

De wilde kamperfoelie is een slingerplant met geelkleurige bloemen die na de bloei veranderen in rode bessen zodat hij gedurende lange tijd kleur in de tuin brengt. Vogels, hommels en vlinders zijn gek op de plant, maar voor mensen is hij giftig en het is dus raadzaam om kinderen uit de buurt van de besjes te houden. Ook de kamperfoelie kan zowel op een zonnige als halfschaduwplaats gezet worden en combineert uitstekend met bomen of andere klimplanten.

Het gazon in september

Naast bloemen en planten mag er in de tuin ook gerust wat ruimte vrijgehouden worden voor een grasperk of gazon. September is een uitstekende maand om het gazon te zaaien. Na enkele dagen zullen de eerste grassprietjes als tevoorschijn komen en tegen oktober is een volle grasvlakte zichtbaar. Doordat de zonovergoten dagen in september wat schaarser zijn geworden is het risico op uitdroging of verbranding van het nieuwe gras gering. De grond kent verder nog een aangename temperatuur en vriezen is nog uit den boze. Wie in september gras zaait, is dus verzekerd van succes. Voor meer tuintips kan je ons tuinadvies voor september bekijken.

Klaar om je septembertuin in te richten? Ga naar Tuincentrum Van Eeckhaut om de nodige zaadjes of bloemen en planten te kopen en vraag tuinadvies of tuintips om een prachtige tuin te bekomen.