Het is oktober. De herfst is net begonnen. Een periode van donker, somber weer breekt aan. Een reden te meer om wat vrolijke kleuren in je tuin aan te brengen. Ook in oktober zijn er volop bloemen en planten verkrijgbaar die kleur geven aan je tuin.

Plant deze maand je tulpen, krokussen en narcissen

Tuinieren is vooruit kijken. Want bloemen hebben nu eenmaal wat tijd nodig om van kleine bollen uit te groeien tot een kleurrijke bloemenzee. Heb je in september nog geen tulpen, narcissen of hyacinten geplant? Dan wordt het nu echt tijd om hier mee aan de slag te gaan. De voorjaarsbloeiende bollen moeten namelijk voor de eerste vorst de grond in. Let er bij het planten wel op dat de groeipunten naar boven wijzen. Alleen zo kunnen ze uitgroeien tot die kleurrijke bloemen die je na de koude winter laten zien dat de lente eraan komt. Ons tuinadvies is om wat potgrond bovenop de bollen te plaatsen. Op deze manier voorkom je dat ze gaan schimmelen en rotten en je die bloemenpracht in het voorjaar wel kunt vergeten.

narcissen, krokussen, bloemen en planten, oktober

Bessendragende planten maken van je tuin een vogelparadijs

Wil je wat extra leven in je tuin, zorg dan voor bessendragende struiken. De bessen staan prachtig in je tuin en vogels zijn er gek op. De kans is groot dat onze gevederde vriendjes je tuin komen verlevendigen met hun bezoekjes. Een bijkomend voordeel van bessendragende struiken is dat de bessen veel vitamine-C bevatten. Precies wat vogels nodig hebben voor een gezond dieet. Let wel op dat je niet kiest voor een struik met witte of gele bessen. Hoewel ze heel mooi kunnen staan in je tuin, worden ze door vogels genegeerd. Vogels hebben namelijk moeite met het waarnemen van lichte kleuren. Met knalrode of -oranje bessen maak je veel meer kans om de kleine fladderaars te verleiden je tuin te bezoeken. Struiken waar veel vogels op afkomen zijn lijsterbes, vogelkers, Gelderse roos, kardinaalshoed en krentenboompje. De besjes van het krentenboompje zijn zo lekker, dat je er waarschijnlijk zelf van mee gaat snoepen.

Groenblijvende planten voor een terras

Met groenblijvende planten blijft uw tuin of terras er het hele jaar door fris uitzien. Mooie voorbeelden zijn de Leucothoë Axillaris ‘Curly Red’ en de Pieris Japonica ‘Forest Flame’ Sense. Deze laatste dankt zijn naam aan de jonge bladeren die aan de top van de plant vlammend rood gekleurd zijn. Ideaal voor schaduwtuinen of schaduwrijke plekjes in je tuin zijn varens. Ook erg mooi is de Skimmia Japonica ‘Kew Green’ die vanaf oktober witgroene besjes draagt of de Skimmia Japonica ‘Temptation’ met rode besjes. Let wel op: deze besjes zijn niet eetbaar.

skimmia japonica temptation, skimmia, japonica
Skimmia Japonica ‘Temptation’

Uitgebloeide bloemen geven een geheimzinnige sfeer

Ook de bloemen en planten die in de afgelopen maanden hebben gebloeid, kunnen je tuin nog opfleuren. De bloemen die zijn uitgebloeid, hoef je niet meteen af te knippen. Laat ze gerust aan de plant zitten tot de lente. Je zit niet tegen allemaal kale planten aan te kijken, en de verdorde bloemen geven een geheimzinnige, sprookjesachtige sfeer aan je tuin. Vooral ´s morgens, als er een laagje dauw op de bloemen en planten ligt. Daarnaast geven de dode bloemen vaak extra bescherming tegen kou en vorst. Planten die zich hier uitstekend voor lenen, zijn bijvoorbeeld rozen met de typisch gevormde rozenbottels. Ook de verdorde trosbloemen van de hortensia geven een bijzondere aanblik.

De kleurenpracht van bloemen en planten

Hoewel de meeste planten al zijn uitgebloeid, zijn er nog genoeg bloemen en planten die in oktober vol in bloei staan. Vaak zijn dit planten die vroeg in het voorjaar hebben gebloeid. Zij hebben na hun eerste bloeiperiode voldoende tijd gehad om weer op krachten te komen voor een tweede bloei. Zo staan de prachtige Echinacea’s nog heel mooi en zorgen voor een prachtig kleurenpallet. In ons tuincentrum vind je de Echinacea ‘Summer Cocktail’, ‘Mozarella’ en ‘Secret Lust’.

echinacea, echinacea summer cocktail, summer cocktail

Dan heb je nog de herfstanemoon, herfstaster en hibiscus. Dit zijn voorbeelden van planten die in oktober prachtige bloemen dragen. Er zijn ook planten die de hele herfst en winter bloeien, zoals de winterviooltjes. Winterviooltjes hebben een bijzondere manier om te voorkomen dat de bloemen tijdens de vorst bevriezen. De plant trekt het vocht uit de bloemen totdat het weer gaat dooien. Door het gebrek aan vocht gaan de bloemen wat slap hangen, maar na de vorst trekken ze weer helemaal bij. Ze staan dan weer te stralen alsof het nooit gevroren heeft. Een winterharde bodembedekker mag niet ontbreken in je tuin. Een mooi voorbeeld hiervan is het vetkruid. In oktober verandert het vetkruid je tuin in een zee van roze bloementrosjes.

Verkleurende herfstbladeren

Heel apart en sfeervol zijn de planten, struiken en bomen waarvan de bladeren in de herfst veranderen in de prachtigste rood- en bruintinten. Een populair voorbeeld hiervan is de Japanse Esdoorn. Deze is verkrijgbaar in vele soorten met alle kleurtinten rood, oranje en geel. Ook de prachtige vorm van de bladeren varieert per soort. De Ranonkelstruik kleurt in deze maand prachtig goudgeel. De Leucothoë Axillaris ‘Curly Red’ kleurt in de herfst prachtig purperrood. Een uniek voorbeeld van een plant met herfstkleuren is de Wilde Wingerd. Deze klimplant is vooral bekend van oude boerderijen en huizen, waar hij hele muren bedekt. In deze tijd tovert hij de muren die hij beklimt om tot vlammend roodbruine schilderijen.

Siergrassen

Siergrassen zijn grassoorten waarvan de meeste in oktober prachtige pluimen hebben. Ze zijn er in vele kleuren en maten. Van lage bodembedekkende soorten tot meters hoge siergrassen met grote, kleurige pluimen. Door de gekleurde pluimen geven ze je tuin een bijzondere uitstraling. Maar ook als ze niet bloeien zijn siergrassen elegante aandachttrekkers in je tuin. Voorbeelden van siergrassen met kleurige pluimen zijn Panicum, Miscanthus, Pennisetum en Cortederia. Er zijn ook siergrassen waarvan de bladeren bijzondere kleuren hebben. Bloedgras bijvoorbeeld heeft donkerrode bladeren. Of Japans rijstgras, waarvan de zachtgroene bladeren in de herfst verkleuren naar rood-paars. Een bijzonder mooie siergras die als bodembedekker dienst doet is het Blauw Schapengras. Dit mooie siergras bestaat uit lage, ronde pollen. Het is verkrijgbaar in verschillende tinten groen en blauw.

Mogelijkheden genoeg om je tuin om te toveren tot een waar kleurenfestijn. Heb je meer advies of ideeën nodig, kom dan eens langs in ons tuincentrum. Laat je inspireren door onze ruime collectie bloemen en planten.