In juli brengen we vaak meer tijd door in de tuin dan in huis. Je kunt dus volop profiteren van die mooie zomertuin. Maar er is wel werk aan de winkel. Want je tuin wordt nóg mooier en levendiger met deze tuintips van Tuincentrum Van Eeckhaut!

Een zomerse vijver vol leven

De vijver heeft het hele jaar door aandacht nodig. Zeker als in juli de temperatuur toeneemt, moet je er regelmatig een kijkje nemen. Want is het waterpeil nog wel in orde? En hebben de vissen wel genoeg te eten? Door de hogere watertemperatuur hebben ze namelijk veel meer behoefte aan voedsel dan tijdens de koudere maanden. Als je waterlelies in de vijver hebt, is het verstandig om de uitgebloeide bloemen meteen weg te halen. Zo gaan ze steeds mooier bloeien. Een van onze tuintips is om een steen aan de zonnige kant van het water te leggen. Je zult zien dat kikkers en vlinders zich hier graag even plaatsnemen om op te warmen. Wat extra leven in de tuin is toch altijd welkom?

Tuintips voor het snoeien en bemesten

De vaste planten en bomen kunnen in juli behoorlijk groeien. Houd de snoeischaar deze maand daarom altijd bij de hand. Vooral voor rozen is een snoeibeurt belangrijk. Hierna bloeien ze veel mooier en langer door. Ook als je fruitbomen in de tuin hebt staan, is het verstandig om de takken wat te snoeien. Op deze manier komt er extra licht bij de vruchten zodat deze goed kunnen groeien. Bemesten is een andere klus die je niet mag vergeten. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut adviseren we je hier graag over.

tuintips juli lavendel

Last van bladluizen en mieren?

In juli staat menig tuin of balkon vol met bloeiende bloemen. Maar als je niet oppast dan zit die mooie rozenstruik of fuchsia al snel onder de bladluizen. En daar kunnen ze behoorlijk ziek van worden. Het probleem wordt nog groter als je de mieren in grote getale naar de bloemen ziet trekken. Zij zijn namelijk dol op de zoete afscheiding die de luizen produceren. Om dit ongedierte te bestrijden, kun je bij Tuincentrum Van Eeckhaut diverse bestrijdingsmiddelen kopen. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor een meer natuurlijke oplossing. Wij geven altijd als tuintip om afrikaantjes en lavendel te planten. Deze schrikken de bladluizen en mieren namelijk af.

Bereid je voor op het najaar

Je wilt er eigenlijk nog niet aan denken maar voor je het weet, is de zomer alweer voorbij. Daarom is het in juli tijd om vast wat najaarsbloeiende bolgewassen te poten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de colchicum of herfsttijloos? Deze bloem lijkt sterk op een krokus, met als verschil dat de colchicum in september en oktober bloeit. Een andere najaarsbloeier die je in juli kunt poten, is de nerine. Deze karakteristieke bloem geeft echt kleur aan je najaarstuin. Als je toch bezig bent met de bloembollen, geef dan meteen speciale bloembollenmest aan de gladiolen en dahlia’s. Dit zorgt ervoor dat de bloembol sterker en de kleur intenser wordt zodat ze extra goed tot hun recht komen.

Heerlijk genieten van kruiden uit eigen tuin

Kruiden uit eigen tuin smaken toch altijd lekkerder dan als je ze in de supermarkt koopt. Wat dat betreft zit je in de maand juli helemaal goed. Het is nu namelijk tijd om dille, peterselie en tijm te oogsten. Om ze te bewaren, moet je ze eerst goed laten drogen. Daarna kun je ze eventueel invriezen zodat je er nog het hele jaar profijt van hebt. Als extra tuintip geven wij ook altijd mee om meteen een bosje lavendel te laten drogen. Dit laat je huis heerlijk ruiken!
tuintips juli tuinslang

Water, water en nog eens water

Juli is niet de allerdrukste maand voor je tuin. Toch moet je er eigenlijk wel elke dag even wat tijd voor vrij maken. Zeker bij warm weer is het namelijk belangrijk dat je de terrasplanten dagelijks water geeft. Maar ook de overige bloemen en planten kunnen regelmatig een extra sproeibeurt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je planten niet midden op de dag water geeft. Het water verdampt dan zo snel dat het vaak de grond niet eens bereikt. En dat is natuurlijk zonde.

Wil je nog meer tuintips voor die mooie, bloeiende zomertuin? Kom dan eens langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut. Wij helpen je graag met professioneel advies!