In de wintermaanden is de tuin vaak toch een beetje saai en kleurloos. Maar dat gaat in maart toch echt veranderen! Deze bloemen en planten maken van je tuin een echt lenteparadijs.

De narcissen laten zich weer zien!

Het is altijd weer een bijzonder moment als de eerste bloemen voorzichtig hun kop opsteken. Het betekent dat het einde van de winter nu echt in zicht is en dat het warm genoeg is voor de eerste bloemen en planten om in bloei te komen. Narcissen zijn vaak de eerste bloemen die zich laten zien. In ons tuincentrum is deze bloem verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Maar of je nu kiest voor narcissen met witte bloemen of dat je voor een goudgeel exemplaar gaat: de narcis is altijd een opvallende bloem in je tuin. Een groot voordeel is dat de narcissen meerjarige bollen zijn. Heb je ze eenmaal geplant, dan geven ze jarenlang plezier. Gemiddeld gaan deze bloemen en planten zelfs 5 jaar mee.

narcisc, maart, bloemen en planten, bloei

Bloemen en planten voor een mooie start van de lente

Narcissen zijn zeker niet de enige bloemen en planten die in maart al in bloei komt. Zo wordt de krokus vaak in één adem genoemd met de narcis. Maar er is meer. Want ook de sleutelbloem (oftewel de primula) verdient een mooie plek in je tuin. De sleutelbloem is in België vooral populair vanwege de vele kleurvariaties, van rood of paars tot geel en wit. Deze bloemen en planten worden echter niet alleen gewaardeerd om hun schoonheid. De wortel van de plant wordt vanwege de ontstekingsremmende en kalmerende werking gebruikt namelijk in de kruidengeneeskunde. En in vroeger tijde was het zelfs heel normaal om de sleutelbloem in het eten te verwerken. Zulke bijzondere bloemen en planten zijn dan ook een echte aanwinst in je tuin.

Geniet van de geur van rozemarijn

De rozemarijn is natuurlijk ook een bekende in de keuken. Maar ook in de tuin vind je altijd wel een mooie plek voor deze bloemen en planten uit ons tuincentrum. De rozemarijn is een winterharde heester die in de maanden maart tot en met mei in bloei komt. In deze periode komen er kleine blauwwitte bloemen tevoorschijn en daarnaast geeft de rozemarijn meteen een heerlijk aroma af. Deze bloemen en planten gedijen het beste in de zon of halfschaduw. En als je ze na de bloei weer licht terugsnoeit, wordt de groei opnieuw gestimuleerd.

Bloeiende heesters in je tuin

In maart zijn er verrassend veel bloemen en planten die al in bloei zijn. Zo zijn er ook een aantal heesters die in deze tijd van het jaar op hun mooist zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Magnolia Stellata? Deze mooie heester maakt in de maanden maart en april stervormige, witte bloemen aan die bloeien op de kale takken van de plant. Een andere heester die het voorjaar aankondigt, is de forsythia. De plant staat ook wel bekend als het Chinees klokje, een naam die te danken is aan een opvallende gele bloemen. Verzorg je deze bloemen en planten goed, dan staat het half maart vaak al vol in bloei. Een plek in de zon of halfschaduw doet al wonderen.

Vul je tuin aan met deze mooie bloemen en planten

Een bezoek aan ons tuincentrum laat je al meteen zien wat maart allemaal te bieden heeft. In je tuin heb dan ook vast nog wel wat ruimte over voor de schoenlappersplant en de mahoniestruik. De mahoniestruik is een wintergroene sierheester die in maart en april gele bloemen laat zien. Na deze bloeiperiode vormt de plant blauwzwarte bessen. Maar let er wel op dat deze niet eetbaar zijn. Wil je even iets anders dan al dat geel in je tuin? Kies dan eens voor de schoenlappersplant. Deze plant komt eind maart in bloei en laat dan prachtige hardroze bloemen zien. Voor het mooiste resultaat kun je deze bloemen en planten het beste in groep planten. Zo vallen de roze bloemen zelfs nog meer op.

mahonie, bloemen en planten, maart

Op 21 maart is het de eerste volle dag van de lente. En dat wil je natuurlijk in terugzien bij je bloemen en planten. Loop daarom binnen bij Tuincentrum Van Eeckhaut voor de mooiste lentebloeiers. Wil je weten hoe je de bloemen en planten het beste kunt verzorgen? Wij vertellen het je graag!