In de maand mei zijn veel bloemen en planten al volop in bloei. Dit levert een kleurrijke, geurige tuin op waar je optimaal van kunt genieten!

De mooie, maar giftige lupines

Als je in de maand mei een wandeling door je eigen stad of dorp maakt, kom je de lupines geheid tegen. Het is zeker niet de meest bijzondere plant die je bij Tuincentrum Van Eeckhaut kunt kopen, maar dat maakt het gewas niet minder mooi. Op het moment dat de lupine in bloei staat (in de maanden mei tot en met juli), is het één van de kleurrijkste borderplanten die er zijn. Ze zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende combinaties: van blauw tot geel en rood. Behalve door de vrolijke kleuren, vallen deze bloemen en planten vooral op door de vorm. Dankzij de lange trossen bloemen ontstaat er namelijk een indrukwekkend geheel. Maar niet alles is even mooi aan deze lupines, want de zaden van deze plant zijn zeer giftig. Enige voorzichtigheid is dus geboden.

roze lupinus, bloemen en planten april

Gebroken hartjes: een echte klassieker

Er zijn van die bloemen en planten die al generaties lang erg populair zijn. Het gebroken hartje (oftewel de Dicentra spectabilis) is zo’n plant die niet meer is weg te denken uit de Belgische tuinen. Misschien heb je de plant vroeger wel in de tuin van je ouders of grootouders zien staan, maar ook vandaag de dag is het gebroken hartje nog een vrolijke bewoner van je tuin. De plant dankt zijn Nederlandse naam aan de vorm van de bloem. Er is immers maar weinig fantasie voor nodig om er de vorm van een hartje in te zien. Het gebroken hartje bloeit in de maanden mei en juni. Zijn de bloemen en planten eenmaal volgroeid, dan kun je ze in oktober gaan scheuren. Zo heb je volgend voorjaar nog meer plezier van deze fleurige bloem.

Een geurige sering in je tuin

Bloemen en planten zijn natuurlijk mooi om naar te kijken, maar de geur is minstens net zo belangrijk. De sering is zo’n struik die tijdens de bloei een heerlijke zoete geur verspreidt. Het is dan ook een grote favoriet voor veel tuinliefhebbers. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut zijn er in de bloeimaand mei volop seringen te koop. Vooral wit, purper en roze zijn populaire kleuren voor deze bijzondere plant. Seringen kunnen behoorlijk groot worden. Als je ze niet snoeit, worden ze vaak wel 3 tot 4 meter hoog. Deze geurige struik wordt echt een blikvanger in je tuin.

De schone Duizendschoon

De Duizendschoon doet zijn naam eer aan. Deze tweejarige plant zit vol met mooie rode, witte of roze bloemen zodat er een echte kleurenzee ontstaat. De Duizendschoon werd al in de zestiende eeuw gekweekt in kloostertuinen, en deze bloem heeft zijn magie nog altijd niet verloren. Om deze bloemen en planten goed tot hun recht te laten komen, moet je de zaden al in juni of juli zaaien. Bijna een jaar later, in de maand mei, komt deze mooie plant dan tot bloei. Je kunt deze Duizendschoon op bijna elke grondsoort planten. Maar bij Tuincentrum Van Eeckhaut geven we toch de voorkeur aan een voedzame, vochtige grond. Want hoe vochtiger de grond, hoe groter de bladeren worden. En dit geeft de Duizendschoon weer een gezonde uitstraling.

duizendschoon, bloemen en planten april

Bedek de bodem met een vrouwenmantel

Bloeiende bloemen geven je tuin kleur. Toch is een mooie bodembedekker ook onmisbaar. De vrouwenmantel is een bodembedekker die een groot deel van het jaar wat groen in je tuin brengt. Alleen in de wintermaanden verliest de vrouwenmantel het blad. Eigenlijk is de vrouwenmantel op zijn mooist in mei en juni. In deze maanden verschijnt er namelijk een geelgroene waas van kleine bloemen over de plant. Zeker als het net geregend heeft, moet je deze geelgroene bloemetjes eens van dichtbij bekijken. De regendruppels blijven dan als kleine parels op het blad liggen wat voor een bijzonder effect zorgt. Daarnaast heeft de vrouwenmantel ook nog eens een helende werking. Het is goed voor de spijsvertering, helpt tegen reuma en het stelpt bloedende wonden. De vrouwenmantel lijkt een echte wonderplant.

Een kleurrijke tuin met deze fleurige bloemen

Mei is de perfecte maand voor iedereen die van kleurrijke bloemen en planten houdt. En dat zie je meteen als je binnenkomt bij Tuincentrum Van Eeckhaut. Bloemen die in deze periode in bloei staan, zijn onder andere het vingerhoedskruid, de sierui en het nagelkruid. Maar dat is nog lang niet alles. Wil je met eigen ogen zien welke bloemen en planten er in bloei staan? Of kun je wel wat professioneel advies gebruiken om je tuin nog mooier te maken? Dan zit je bij Tuincentrum Van Eeckhaut helemaal goed!

Bron foto’s: www.naturalmedicinalherbs.netblog.alpinegrows.comwww.monticelloshop.org