Augustus staat bekend als de oogstmaand. Maar in de tuin is er natuurlijk veel meer te doen dan alleen fruit plukken en groente oogsten. Met deze tuintips van Tuincentrum Van Eeckhaut kom jij de maand augustus wel door!

Liefde en aandacht voor je gazon

De zon kan in augustus behoorlijk branden. En dat is al snel funest voor je gazon. Daarom is het deze maand extra belangrijk om het gras goed te verzorgen. Regelmatig sproeien hoort daar zeker bij. Doe dit sproeien niet op de heetste uren van de dag, aangezien het water dan direct weer verdampt. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut geven wij overigens wel altijd de tuintip om één of twee keer per week een aantal uur achter elkaar te sproeien. Hiermee bereik je namelijk veel meer dan wanneer je dagelijks een kwartier de sproeier laat lopen. Heb je nog geen gazon, maar wil je wel graag een mooie grasmat in je tuin? Van half augustus tot eind oktober kun je weer volop gras gaan zaaien. Zo heb je volgend jaar een mooie en sterke grasmat waar het hele gezin van kan genieten.

Kuipplanten voorbereiden op de rusttijd

Kuipplanten en andere niet-winterharde planten gaan in het najaar en de winter een rustperiode in. Deze periode hebben ze hard nodig om weer aan te sterken voor de bloeitijd. Het lijkt misschien wat vroeg, maar in augustus moet je de kuipplanten langzamerhand al gaan voorbereiden op deze rusttijd. Dat betekent dat je in de loop van de maand kunt stoppen met het bemesten van de kuipplanten. Als je hier op tijd mee stopt, gaan de planten gezond en sterk de winter in en daar heb je in het voorjaar weer profijt van. Augustus is ook een goede maand om de kuipplanten te stekken. De kopstekken van ongeveer 10 centimeter snij je onderaan schuin af zodat ze alle kans hebben om zich goed te ontwikkelen.

rusttijd kuipplanten, augustus

Tuintips voor het oogsten in de moestuin

Een overzicht met tuintips voor augustus is natuurlijk niet compleet zonder het te hebben over oogsten en plukken. Want augustus is bij uitstek dé maand om fruit en groente uit de moestuin te halen. Zo is het deze maand tijd om rode bessen, pruimen, bramen, rozenbottels en frambozen te plukken. Dit is heerlijk voor in een zomerse fruitsalade. Of maak je er misschien toch liever een lekkere pot jam van? Ook de eerste peren en appels beginnen rijp te worden. En wat dacht je van de komkommers en courgettes? Als je deze vruchten regelmatig van de planten afsnijdt, komen er vanzelf weer nieuwe bloemen en vruchten aan. Tot laat in het najaar profiteer je dan van verse courgettes en komkommers.

Snoeien, verjongen en hergroeperen

Zijn de bramen en bessen eenmaal geoogst dan is het zaak om de takken goed terug te snoeien. Maar er valt veel meer te snoeien in augustus. Want ook de hagen en klimop kunnen deze maand wel een snoeibeurt gebruiken. Eind augustus zijn deze planten namelijk uitgegroeid en daarna kun je ze mooi nog een laatste keer onder handen nemen. Als je toch met je vaste planten bezig bent, kijk dan meteen even of alles nog op een goede plaats staat. Van half augustus tot eind oktober kun je de vaste planten namelijk heel goed hergroeperen. Zo ziet je tuin er volgend jaar weer helemaal als nieuw uit. Vergeet ook niet om in augustus de planten te verjongen. Eens in de vier tot vijf jaar moet je de vaste planten los spitten waarna je ze met een spade of met de hand in stukken verdeelt. Deze methode helpt de planten om langer en gezonder te leven.

augustus, relaxen

Hard werken…maar bovenal: geniet!

In de tuin is altijd genoeg te doen. En dat is in augustus niet anders. Denk bijvoorbeeld eens aan al dat onkruid dat tussen je planten groeit. Voor een goed verzorgde tuin is het toch essentieel om regelmatig te schoffelen zodat het onkruid geen kans krijgt. Ook het verwijderen van de dode bloemen is een klus die wekelijks terugkeert. En dat rommelige terras? Even met een bezem er overheen doet al wonderen. Toch moet je deze mooie zomermaand vooral niet vergeten te genieten van je tuin. Trakteer jezelf regelmatig op een drankje op je eigen terras. Zo heb je meteen alle tijd om te zien wat er allemaal groeit en bloeit. Wil je op die zwoele zomeravonden nog wat langer in de tuin zitten? Dan heeft Tuincentrum Van Eeckhaut speciaal voor jou een mooie collectie decoratieve kaarsen geselecteerd.

Ben jij benieuwd welke bloemen en planten wij deze maand allemaal in onze winkel hebben? Of kun je nog wel wat extra tuintips gebruiken? Bij Tuincentrum Van Eeckhaut ben je altijd welkom!

Bron foto’s: www.tuinseizoen.com ; www.instructables.com ; www.durabrik.be