Juli is een heerlijke tuinmaand. De zon schijnt volop en als je buiten zit, word je omringd door bloeiende bloemen en kwetterende vogels. Wat wil je nog meer? Met deze bloemen en planten in de tuin kun je deze zomer optimaal genieten!

Meer leven in je tuin? Ga voor de vlinderstruik!

Wie aan de zomer denkt, denkt al snel aan de fladderende vlinders en zoemende bijen in de tuin. Maar die komen natuurlijk niet zomaar. Zij hebben immers hun voorkeur als het gaat om de bloemen en planten die je in je tuin hebt staan. De Buddleja davidii (vlinderstruik) is zo’n plant waarmee je gegarandeerd vlinders en bijen aantrekt. De koolwitjes, citroenvlinders, kleine vossen en bijen doen zich graag tegoed aan het zoete nectar dat uit de bloemen komt. Maar de prachtige pluimen vol met paarse of roze bloemen zijn zelf ook een lust voor het oog. Als je de vlinderstruik laat groeien, kan het tot wel 6 meter hoog worden. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut raden we dus altijd aan om deze struik elk jaar flink terug te snoeien.

De kogeldistel: een favoriet in de border

In veel borders zie je ze al staan: de kogeldistel. Met de blauwe, kogelronde bloemhoofden is dit een ware blikvanger in je tuin. Net als de Buddleja davidii trekt deze bloem tal van vlinders en hommels naar zich toe. De kogeldistel is een echte zonaanbidder, maar gelukkig kan het ook de winterse kou goed verdragen. Deze combinatie is eigenlijk helemaal niet zo vreemd als je je bedenkt dat de plant van oorsprong in Zuidoost-Europa, Rusland en Centraal-Azië groeit. Het beste kun je deze kogeldistel in een vrij droge, kalkhoudende grond poten. Verder is deze vaste plant gemakkelijk te onderhouden. Zelfs als je niet zulke groene vingers hebt, kun je heerlijk genieten van deze mooie borderplant.

roomse kamille bloemen en planten van de maand juli

De geurige, geneeskrachtige roomse kamille

Een echte zomertuin is een lust voor het oog. Toch is die heerlijke bloemengeur minstens net zo belangrijk. Kan jouw tuin wel wat extra geurige bloemen en planten gebruiken? Laat je dan eens verrassen door de roomse kamille met haar witte bloemen en typische appelgeur. De roomse kamille is een groenblijvende, meerjarige plant die je op veel verschillende manieren kunt toepassen. Wat dacht je ervan om er eens een lekkere kop thee van te maken? Of gebruik je de roomse kamille liever vanwege de geneeskrachtige werking? In het oude Egypte werd kamille al gebruikt bij koorts en menstruatiepijnen. Maar er zijn veel meer kwaaltjes waarbij roomse kamille een verzachtende of genezende werking heeft.

De Chinese bruidssluier

Een andere favoriet in veel tuinen is de zogenaamde Chinese bruidssluier, oftewel de Fallopia baldschuanica. Deze klimplant bloeit van juli tot ongeveer half oktober. In de zomer zit de Chinese bruidssluier vol met kleine, witte bloemen. Je kunt er gemakkelijk een paar takken van afknippen zodat je er binnenshuis ook meteen wat aan hebt. De Chinese bruidssluier groeit snel. Al binnen een jaar kan het een hele muur of tuinschutting bedekken. Toch moet je je van tevoren wel goed bedenken of je deze klimplant écht in je tuin wil hebben. Want als het eenmaal gegroeid is, krijg je de Chinese bruidssluier maar moeilijk weg. Maar ach, hoe erg is het eigenlijk om elk jaar overladen te worden met deze mooie, witte bloemen?

bloemen en planten van de maand tuinvarens

Terug in de tijd

Er zijn van die bloemen en planten die al sinds mensenheugenis in tuinen staan. Zo zag je de chrysanten, hortensia’s en dahlia’s vroeger misschien al in de tuin van je opa en oma staan. Maar ook vandaag de dag zijn ze nog volop verkrijgbaar bij Tuincentrum Van Eeckhaut. De dahlia’s, chrysanten en hortensia’s staan de hele zomer in bloei, en vaak heb je er zelfs tot ver in het najaar plezier van. Het enige wat ze nodig hebben, is voldoende water en eventueel wat extra voeding. De oeroude tuinvaren is nog zo’n plant die de tand des tijds goed heeft doorstaan. De sterke bladeren van de groenblijvende varens zorgen het hele jaar door voor kleur in je tuin. Zet het bij voorkeur op een schaduwrijke plek waar andere bloemen en planten slecht gedijen. Op deze manier heb je in juli een heerlijke zomertuin zonder lege plekken.

Voor een mooie tuin heb je een echte variatie aan bloemen en planten nodig. Ben jij benieuwd naar wat er deze maand allemaal te koop is? Kom dan eens langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut!

(bron foto:natgeofoto.nl en tuintuin.nl)