Op zaterdag 29 maart kan u in Tuincentrum Van Eeckhaut gratis de zuurtegraad van uw bodem laten meten. Al wat u moet doen is 500 gram van uw tuingrond meenemen naar ons Tuincentrum, de experts van Viano doen de rest.

Hou uw tuin gezond
De meeste planten verkiezen een neutrale grond. Andere planten doen het dan weer heel goed in een zure grond, zoals Rododendrons (Rhododendron) en Camelia. Voor sommige planten kan een zure grond tot veel groeiproblemen leiden, omdat bepaalde mineralen door de zuurte niet meer opgenomen kunnen worden. Dit kan ook voor ziektes zorgen bij bepaalde planten.

De pH-waarde van uw grond
De zuurtegraad van uw bodem wordt weergegeven met een pH-waarde, een afkorting van ‘potentiaal hydrogenium’. Die waarde wordt bepaald met een chemische oplossing en wordt gemeten op een schaal van 1-14. Een neutrale grond geeft een pH-waarde van 7 en kleurt de chemische vloeistof lichtgroen. Bij een alkalische grond ligt de waarde boven de 7 (donkergrozeewierpoederkalken) en bij een zure grond gaat de waarde onder 7 (geel-oranje).

Kalk kan helpen bij zure grond
Zit u met een zure bodem in uw tuin, dan kan extra kalk toevoegen de ideale oplossing zijn. Dit is sowieso geen slecht idee om af en toe te doen, want uw tuingrond verzuurt van nature al. Ook hier is de juiste dosering belangrijk. Een goed gecomposteerde grond heeft bijvoorbeeld minder kalk nodig dan andere tuingronden. Een overvloed aan kalk kan de opname van essentiƫle stoffen als calcium en magnesium hinderen.

Meten is wetenlogoviano
Het is dus belangrijk om exact te weten wat de pH-waarde van uw tuingrond is en wat u kunt doen om deze te behandelen. Ook in die behandeling kan namelijk overdreven worden. Viano helpt u daarom op weg door op zaterdag 29 maart gratis de zuurtegraad van uw tuingrond te meten en u te voorzien van advies op maat. Mis deze kans niet om met een gezonde tuingrond de lente en zomer tegemoet te gaan!