Zomer, dat betekent parasols, verhitte barbecues en gekoelde dorstlessers. Van dit plaatje kun je met je gezin toch enkel genieten als ook de bloemen en planten in de tuin er piekfijn uitzien?

Biologisch tuinieren is de boodschap, en tuiniersfamilie Van Eeckhaut kan je daarbij helpen! Niet echt vertrouwd met biologisch tuinieren, zeg je? Geen probleem: met de tips die je hieronder vindt, slaag je er eenvoudig in je bloemen en planten de grandeur te geven die ze verdienen.

Wat is ecologisch tuinieren?

Wie biologisch tuiniert, stemt zijn inspanningen af op een specifieke tuin: bij deze vorm van tuinieren draait het immers om de plant die leidt en de tuinier die begeleidt. Bestaat je bodem vooral uit klei, dan zul je intensiever te werk moeten gaan dan bij een zand-leembodem. Ook de plantkeuze hangt af van het specifieke tijdstip (seizoen), de weersomstandigheden (klimaat) en de bodem. Heb je ambities om een moestuin aan te leggen, dan dien je dus te weten wanneer je kunt zaaien of planten, wanneer je de snoeischaar bovenhaalt en hoe je precies de groei van je plant stimuleert.

Ecologisch tuinieren? Aan de slag met frambozen!

Wil je kunnen genieten van vers fruit, dan kun je ervoor kiezen fruitplanten te plaatsen. Neem nu de zomerframbozenplant: in principe kun je deze plant eender wanneer planten (al is het najaar ideaal). Snoei je in de wintermaanden de toppen, dan kun je al in de zomer genieten van heerlijk zachte frambozen! Vergeet ook niet om de plant te stimuleren: ecologisch tuinieren betekent dat je gebruik maakt van (in dit geval een kleine hoeveelheid) organische mest.

fruit-rood

Een fleurige tuin met petunia’s

Ecologisch tuinieren kan met nog heel wat meer bloemen en planten. Een echte zomerbloeier is bijvoorbeeld de petunia, verkrijgbaar in een waar kleurenpalet. Vanaf half mei kun je petunia’s op een zonnige plek in je tuin planten. Giet voldoende en bemest met korrels, dan krijg je prachtige resultaten. Niet voor niets is de petunia een aanrader voor wie tuinieren tot kunst wil verheffen.

petunia

Een mediterrane tuin

Stel: je wil je zomerse salades dat tikkeltje extra smaak geven door te werken met verse tuinkruiden. Hoe ga je dan te werk? In Tuincentrum Van Eeckhaut vind je basilicumzaadjes die je in principe al vanaf mei kunt beginnen zaaien: je brengt ze op een afstand van 15 tot 20 centimeter van elkaar in voedzame potgrond, op ongeveer een halve centimeter onder het oppervlak. Kies voor een warme plaats en geef voldoende water. Het resultaat proef je niet enkel in de zomermaanden, maar zelfs nog in oktober!

tuinkruiden

Ecologisch tuinieren: dé zomertrend

Bloemen en planten, decoratieve elementen, verzorgingsproducten voor alle fauna… Tuincentrum Van Eeckhaut maakt er een erezaak van de juiste ondersteuning te bieden aan iedereen die geïnteresseerd is in biologisch tuinieren. Nu deze vorm van tuinieren is uitgegroeid tot een ware hype, kiest de tuindersfamilie andermaal voor een gepassioneerde benadering, vastberaden om ook jouw zomer te kleuren.