Urban gardens zijn dé tuintrend van 2013, want niet elke woning heeft natuurlijk de luxe van een ruime tuin. Leer hier hoe je van je balkon, terras of stadskern makkelijk een groene oase kan maken. En dat kan al op amper één vierkante meter! Volgende keer bespreken we de do’s en dont’s van een zes vierkante meter tuin.

Heb je een ruimte boven je raam (en het zou tof zijn moest je raam ook naar binnen toe draaien), dan kan je er hangmantjes bevestigen. Ben je een beetje creatief, dan kun je met touwtjes en gebruikte blikken een vrolijk systeem maken waarin je planten, bloemen en kruiden kunt houden.

Kleurrijk balkon

bloemen op het balkon door van tuincentrum van eeckhaut

Vul ze met éénjarigen en combineer voorjaarsbloeiers met najaarsbloeiers. Op die manier geniet je bijna het hele jaar rond van een kleurrijk balkon. Ben je minder creatief, dan vormen bloembakken -potjes met balkonhaken de meest logische oplossing.

 Do’s en dont’s

  • Zet je gevulde bloembakken en -potjes pas buiten na de IJsheiligen (half mei). Zo loop je niet het risico dat ze door plotse vorst kapot vriezen.
  • Ligt je balkon op het zuiden, hebben je plantjes extra veel vocht nodig. Geef ze vroeg in de ochtend of in de late namiddag flink wat water. Geef je ze ‘s avonds laat pas water, gaan ze kletsnat de nacht in en bestaat er meer kans op schimmel.
  • Zorg ervoor dat je potten en pannen wateraflatend zijn. Om te voorkomen dat de drainagegaten verstoppen, kan je enkele grote potscherven boven de openingen leggen. Breng daarop eventueel nog enkele centimeters drainagemateriaal aan zoals kiezelsteentjes of kleikorrels.
  • Kuipplanten, rozen en éénjarigen zijn de zijn de iedeale keuze voor een zonnig balkon. Ook grijze struikjes en buxus houden van de zon.

Blijf zeker onze website en Facebookpagina bezoeken, want volgende keer bespreken we hoe je een klein terras kan omtoveren tot een groene oase! Wil je meteen aan de slag, maar heb je nog niet voldoende ideeën? Bekijk dan zeker onze Pinterest-pagina om inspiratie op te doen!

Bron: Vitaya Magazine