Hoewel het nog koud is, komt er in februari langzamerhand weer een beetje kleur in je tuin. Met deze bloemen en planten krijg je meteen zin in de eerste lentedag!

Voorjaar in de tuin met kleurrijke krokussen

Eén van de eerste bloemen en planten die ieder jaar beginnen te bloeien, zijn de krokussen. De paarse, gele of witte bloemen brengen al een beetje het voorjaar in je tuin. En dat terwijl het pas februari is. Krokussen zijn niet erg gevoelig voor weersomstandigheden. Hierdoor kun je deze bloemen en planten net zo makkelijk in de zon als in de schaduw plaatsen. Je krijgt dus zelfs kleur in die ene donkere hoek van je tuin. Heb je de krokussen in een pot staan, zoek hier bij slecht weer dan wel een beschutte plek voor. De bloemen blijven zo een stuk langer mooi.

Camelia’s zorgen voor een tropisch tintje

Als je de bloeiende camelia zo ziet, zou je denken dat het een echte tropische plant is. Maar niets is minder waar. Het is een echte winterplant die in februari volop bloeit. De roosachtige bloemen trekken meteen de aandacht in je tuin. Dit komt vooral door de grootte van de bloemen die in bloei staan. Ze kunnen zelfs een doorsnee bereiken van zo’n 12 centimeter. Al is het wel belangrijk dat je ze op de juiste plek in je tuin plant. Camelia’s gedijen het beste als ze op een plek met halfschaduw staan. Vooral de ochtendzon is funest voor deze bloemen en planten. Toch geniet je niet alleen van de camelia als deze in bloei staat. Want deze groenblijvende struiken zijn eigenlijk het hele jaar door een echte aanwinst in je tuin.

camelia, februari, winter, roze bloem

Een bloeiende sneeuwbal

Bestaat dat echt, een bloeiende sneeuwbal? Wél als je het hebt over de Viburnum Tinus. De Nederlandse naam voor deze bijzondere plant is de sneeuwbal. En als je de plant ziet, begrijp je meteen waarom. De Viburnum Tinus is in de winter een sterke plant met donkergroen blad. Maar al vroeg in het jaar wordt het bedekt met bolvormige witte bloemen, waardoor het net een bloeiende sneeuwbal lijkt. Zelfs tijdens de meest donkere dagen van februari kun je genieten van deze bijzondere bloemen en planten. Toch is het zeker de moeite waard om af en toe even de kou te trotseren en naar buiten te lopen. De Viburnum Tinus geeft namelijk een heerlijke geur af.

Winterheide: een bijzondere bodembedekker

Heide kom je niet zo vaak tegen in tuinen. Dat komt omdat de meeste heidesoorten niet zo goed groeien op normale tuingrond. Bij de winterheide (Erica carnea) ligt dit anders. Deze bijzondere plant gedijt prima in jouw achtertuin. En zoals de naam al doet vermoeden, is dit een ideale bodembedekker voor de wintermaanden. De bloemen van de winterheide zijn in februari al volop in bloei. Het is vooral de opvallende paarse of roze kleur waardoor deze bloemen en planten zo geliefd zijn. Is de winterheide eenmaal uitgebloeid, snoei de plant dan een flink eind terug. Dit is een klus die je in de maand april mag verwachten.

winterheide, erica, erica carnea, winterbloemen

Extra sfeer met de wintergroene planten

Bloeiende bloemen en planten geven je tuin net dat beetje extra sfeer. Hoewel er absoluut een aantal planten zijn die in februari in bloei staan, heb je toch ook een aantal wintergroene planten nodig die voor wat groen in je tuin zorgen. En wintergroene planten zijn er meer dan genoeg. Denk bijvoorbeeld aan de kardinaalshoed, oftewel de Euonymus fortunei. Deze plant heeft vrij grote, groene bladeren met een zilverwitte rand. Zelfs tijdens de wisselvallige februarimaand blijven deze bladeren mooi. Het grote voordeel van de kardinaalshoed is, dat je het voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Er zijn namelijk zowel kruipende bodembedekkers als klimmende heesters van te koop. Andere wintergroene planten voor in je tuin zijn bijvoorbeeld de broodboom (Aucuba), de rhododendron, skimmia en de struikklimop (Hedera helis arborescens).

Met al deze bloemen en planten wordt de februarimaand verre van saai. Heb je in je eigen tuin een mooie plek gereserveerd voor de camelia, winterheide of krokussen? Of heb je behoefte aan vakkundig tuinadvies? Kom dan gewoon eens langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut!