De zon schijnt in de zomermaand juni vaak volop. En dat is natuurlijk genieten geblazen. Met deze tuintips van Tuincentrum Van Eeckhaut kan je zelfs nóg meer van je bloeiende tuin genieten!

De gieter is je beste vriend

Het warme weer en de brandende zon zijn in juni de grootste vijand van je tuin. Om te overleven, hebben je bloemen en planten behoorlijk wat water nodig. Houd die gieter dus altijd bij de hand! Het beste kun je elke ochtend of avond even een inspectieronde door de tuin maken zodat je zeker weet dat je planten niet uitdrogen. Komt er een echt warme periode aan? Dan is het tijd voor wat grover geschut. Besproei de planten en het gazon minimaal twee keer per week een half uur lang. Deze tuintip zorgt ervoor dat je tuin mooi gezond blijft.

Werk aan je bloemen en planten

Je bloemen en planten hebben deze maand heel wat aandacht nodig. Het kan bijvoorbeeld geen kwaad om de planten in je borders een keer te bemesten. Hierdoor zijn ze goed bestand tegen het warme, droge weer van deze maand. Juni is ook dé maand om het vingerhoedskruid, de duizendschoon of andere tweejarigen te zaaien. Je hebt er dit jaar geen profijt meer van, maar volgend jaar zomer geven ze je een prachtige tuin. Voor nu kun je bij Tuincentrum Van Eeckhaut natuurlijk altijd wat potten met frisse zomerbloeiers halen. Daar knapt je terras echt van op.

Wat doe je met de uitgebloeide bloemen?

De tulpen en hyacinten die in het voorjaar zo’n mooie bloemenpracht gaven, zijn inmiddels wel uitgebloeid. Je kunt deze bollen eventueel uit de grond halen en ze op een droge plek in de schuur laten drogen. Zo komen ze volgend voorjaar weer mooi tot bloei. Toch kun je niet alle bloembollen zomaar uit de grond halen. De narcissen en de blauwe druifjes zijn voorbeelden van voorjaarsbloeiers die je gewoon moet laten zitten. Loop je tuin na op dode bloemen in de rozenstruiken of in de blauwe regen. Haal je die uitgebloeide bloemen weg dan hebben deze planten weer genoeg energie om nieuwe knoppen aan te maken.

snoeischaar tuintips juni 2016

Dat wordt snoeien

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Na deze langste dag krijgen veel bloemen en planten nog een groeispurt. Dat geldt voor je buxushagen, maar ook bijvoorbeeld voor de wintervaste geraniums of je rozen. Als je de wintervaste geraniums en rozen nu snoeit, is de kans groot dat ze in deze zomer nog een keer in bloei komen. En die buxushagen? Die groeien (na een snoeibeurt tussen de eerste en tweede groei in juni) sneller en mooier dan ooit.

Tuintips voor een mooi gazon

Het gras staat deze maand volop in bloei. Zeker na een zomerse bui kun je het verse gras al van verre ruiken. Maar die mooie grasmat vergt in juni behoorlijk wat werkt. Het gras groeit deze maand immers snel en wij geven daarom altijd de tuintip om het gazon toch zeker één tot twee keer per week te maaien. Is het vandaag tijd voor de wekelijkse maaibeurt? Wacht dan tot het einde van de dag voor je je grasmaaier uit de schuur haalt. Zo krijgt het gras de kans om even bij te komen voor de zon er weer fel op schijnt. Let er wel op dat je het gras niet te kort maait want ook dan loop je het risico dat het gazon verbrandt.

Oogsten in de moestuin

Krijg jij bij dit zonnige weer al zin in een paar verse aardbeien? Dat kan! Als je aardbeien in je moestuin hebt geplant dan is juni de eerste gelegenheid om ze te oogsten. Volg wel onze tuintips en pluk de aardbeien met het hele kroontje van de plant. Op deze manier blijft de vrucht veel langer goed. In juni zijn ook de eerste zomerwortels, tuinbonen en rode bieten klaar om te oogsten. Dat wordt genieten deze maand!

vakantie tuintips juni 2015

Ga je op vakantie? Denk aan je tuin!

In juni vertrekken de eerste vakantiegangers al naar hun zomerse bestemming. Leuk natuurlijk, maar hoe moet dat met de tuin als je een poosje ergens anders verblijft? Die zomerse zon gaan je bloemen, planten en gazon immers niet overleven. Schakel daarom altijd iemand in die je tuin tijdens jouw afwezigheid met liefde verzorgt.

Wil je meer handige tuintips voor een mooie bloeiende tuin in juni? Kom dan gerust eens langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut!

(bron foto’s: rgbstock.com)