Die zomeravonden waarin je tot ‘s avonds laat in de tuin kunt zitten, behoren in september echt tot het verleden. Maar dat wil niet zeggen dat je tuin meteen kleurloos moet worden. Want met deze bloemen en planten geniet je nog volop van die laatste zonnige septemberdagen!

De gentiaan: een onmisbare najaarsbloeier in elke tuin

In september staan de laatste zomerbloeiers nog in bloei. Maar bij Tuincentrum Van Eeckhaut vind je ook alvast een mooie collectie herfstbloeiers waarmee je jouw tuin de komende maanden kunt opfleuren. Een bijzondere najaarsbloeier is de zogenaamde gentiaan (gentiana sino-ornato). Deze kleine bloemen en planten worden slechts 15 tot 20 centimeter hoog. Toch kun je niet om deze gentiaan heen. Tussen de kleine bladeren schieten namelijk felblauwe, trompetvormige bloemen omhoog die meteen in het oog springen. De gentiaan dankt zijn naam overigens aan Genthios, de laatste vorst van het oude Illyrië. In de tweede eeuw voor Christus ontdekte Genthios dat deze bloemen en planten geneeskrachtige eigenschappen bezitten. Zo helpt het om je eetlust te verbeteren én het wordt gebruikt bij een moeilijke spijsvertering.

Gentiaan

De gele pluimen van de guldenroede

Gentianen zijn natuurlijk niet de enige bloemen en planten met een geneeskrachtige werking. Ook de guldenroede wordt al eeuwenlang gebruikt bij allerlei kwalen. Maar bij Tuincentrum Van Eeckhaut vinden wij de guldenroede vooral een mooie herfstbloeier. De pluimen zitten vol met kleine gele bloemen waardoor je tuin in september lekker kleurrijk wordt. Daarnaast trekken deze bloeiende bloemen ook deze maand nog tal van hommels, vlinders en andere insecten aan. Hierdoor blijft je tuin lekker levendig. Het voordeel van de guldenroede is dat deze bloemen en planten winterhard zijn. Als de gele bloemen eind oktober zijn uitgebloeid, hoef je er dus geen afscheid van te nemen. Plaats de guldenroede gewoon in de volle zon of op een lichte schaduwplek en je hebt er volgend jaar gewoon weer plezier van.

Een beetje zomer in je tuin met de wilgbladige zonnebloem

De meeste mensen associëren zonnebloemen met de zomer. Al zijn er ook speciale soorten die juist in het najaar bloeien. De wilgbladige zonnebloem (oftewel de helianthus salicifolius) is zo’n soort waar je de komende maanden nog volop plezier van hebt. De wilgbladige zonnebloem bloeit in september en oktober. Als je geluk hebt, kun je er zelfs tot ver in november van genieten. De naam zonnebloem is misschien wel wat misleidend. Qua uiterlijk lijken deze bloemen en planten namelijk weinig op de gewone zonnebloem die tijdens de zomermaanden zo uitbundig bloeit. De bloemen van de helianthus salicifolius zijn een stuk kleiner. Maar door de opvallende gele kleur brengen ze minstens net zoveel vrolijkheid in je najaarstuin.

Wilgbladige zonnebloem

De rijkelijk bloeiende hibiscus

Bij Tuincentrum Van Eeckhaut ontdek je al snel dat er in september heel wat bloemen en planten in bloei staan. Eén van onze najaarsfavorieten is de hibiscus. In september zit de hibiscus helemaal vol met witte, roze of violetblauwe bloemen. Deze komen het best tot hun recht als je de plant een lichte plek in de tuin hebt gegeven. De zon zorgt er namelijk voor dat er meer bloemknoppen ontstaan waardoor de hibiscus deze maand rijkelijk bloeit. Elke bloem bloeit maar een paar dagen. Maar omdat er zoveel bloemknoppen in zitten, is dat geen enkel probleem. Als je goed voor deze plant zorgt, heb je namelijk tot aan de eerste nachtvorst plezier van je hibiscus.

Vaste planten voor een sfeervolle najaarstuin

In september kun je met de gentiaan, guldenroede, hibiscus en de wilgbladige zonnebloem gemakkelijk een kleurrijke tuin creëren. Op deze manier kun je dat zonnige zomergevoel nog wat langer vasthouden. Toch heb je ook een aantal vaste en groenblijvende planten nodig zodat je tuin mooi in balans blijft. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut vinden we de hemelsleutel (oftewel de sedum spectabile) altijd een echte aanrader. En echt, de plant zelf is net zo bijzonder als de naam. In september en oktober is deze plant bezaaid met lichtroze bloemen. Na deze bloei zorgen de grijsgroene bladeren voor een bijzondere aanblik. De zilverkaars is nog zo’n vaste plant die in september op zijn mooist is. Aan de lange stengels prijken talrijke witte bloemen die deze maand in bloei staan. Eén blik op de bloeiende zilverkaars en je begrijpt meteen waar deze eigenzinnige naam vandaan komt.

Ben jij al geïnspireerd geraakt door deze mooie bloemen en planten voor de maand september? Of kun je wel wat extra advies van onze tuinexperts gebruiken? Kom dan gewoon langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut en wij helpen je graag!
(Bron foto’s: hiddenvalleyhibiscus.com; blog.seniorennet.be; 4.bp.blogspot.com)