Ze lijken op het oog zo onschuldig. Maar vleesetende planten kunnen genadeloos toeslaan. En juist dat is wat deze plantensoorten zo fascinerend maakt.

Een ware insecteneter

Vleesetende planten halen net als andere plantensoorten hun voedingsstoffen uit de bodem. Wat deze planten bijzonder maakt, is dat ze daarnaast ook kleine insecten vangen en verteren. Dit hebben ze nodig omdat de meeste van deze levende planten voornamelijk in stikstofarme gebieden groeien, zoals in moerassen. Hier zitten niet voldoende voedingsstoffen in de grond om van te leven. Op ingenieuze wijze vullen de levende planten het tekort aan door insecten te vangen. Het mechanisme wordt in werking gezet zodra er een insect op landt. Het soort val dat de vleesetende planten gebruiken, verschilt. Zo zijn er de overbekende bladeren die dichtklappen. Maar ook onder andere een bekerval of een val waarbij kleverige haartjes het werk doen, komen veel voor. Zit het insect eenmaal in de val dan wordt deze langzaam verteerd.

vleesetende plant, insecteneters, insectenetende plant, sarracenia

Trombetbekerplanten

De Sarracenia is een trompetbekerplant die van oorsprong te vinden is in het noorden van de Verenigde Staten. Dit type vleesetende planten valt vooral op door de grote kelken, die meteen als val werken. Insecten worden gelokt door de aroma die de Sarracenia uitstoot. De bovenste rand van deze vangbekers is zo glad dat insecten er vanzelf in tuimelen en nooit meer weg komen. Onderin de plant zit een waterige vloeistof waardoor ze verdrinken en vervolgens verteerd kunnen worden. De lange kelken hebben vaak mooie groengele of paarsrode tinten. Hierdoor vormt de plant een indrukwekkend geheel.

vleesetende plant, sarracenia

De tropische bekerplant

Een ander soort bekerplant is de Nepenthes, ook wel tropische bekerplant genoemd. Dit zijn typische klimplanten die voornamelijk in de regenwouden groeien. Deze vleesetende plant moet dan ook het hele jaar door warm worden gehouden waardoor het een prima plant is om in huis te hebben. De kelken van de tropische bekerplant zijn niet zozeer langwerpig maar hebben eerder een bolle vorm. Zo lijken de bekers zelfs nog groter. De kleuren van deze tropische bekerplant kunnen variëren van geel tot groen of zelfs rood. De bijzondere vorm en de aansprekende kleuren van de Nepenthes zorgen ervoor dat er steeds meer liefhebbers zijn.

nepenthes, vleestende plant, tropische plant, bekerplant

Venusvliegenvangers

Denk je aan een vleesetende plant dan hebben veel mensen de dionaea, oftewel de venusvliegenvanger, op hun netvlies staan. De twee bladhelften staan uitnodigend open maar zodra er een insect op zit, klappen de bladeren verrassend snel dicht en kan het verteringsproces beginnen. Gemiddeld duurt het zo’n 10 dagen voor de dionaea een insect heeft verteerd en het blad weer open gaat om te wachten op een volgend slachtoffer. De dionaea is de enige in zijn soort. Dit maakt het een zeer unieke plant om in huis te hebben.

vleesetende planten, dionaea

De zonnedauw

De Drosera of zonnedauw heeft een heel eigen manier van insecten vangen. De dieren worden naar de plant gelokt doordat de plakkerige tentakels een specifieke stof uitscheiden. De geur is aantrekkelijk maar ook verraderlijk. Want de kleverige substantie zorgt ervoor dat de muggen en vliegen aan deze vleesetende plant blijven plakken. Het blad rolt zich vervolgens langzaam op zodat het insect verteerd kan worden. De kleine zonnedauw en de ronde zonnedauw komen nog altijd in het wild voor in Vlaanderen, al zijn ze wel vrij zeldzaam.

zonnedauw, drosera, vleesetende planten

Mimosa

De Mimosa wordt officieel niet gerekend tot de vleesetende planten. Maar het zijn wel levende planten die reageren op aanraking. Er is slechts een kleine aanraking nodig en het mechanisme van de plant wordt in werking gezet. Dit mechanisme is eigenlijk een chemisch proces dat wordt gestart. Hierdoor wordt abrupt het water uit de takken en bladeren gezogen en komen er chemicaliën voor terug. Deze zorgen ervoor dat de bladeren van de plant samentrekken. Dit proces is eigenlijk een slim verdedigingssysteem want voor planteneters zit de Mimosa er nu allesbehalve aantrekkelijk uit. Is het gevaar geweken dan heb je er weer een prachtige groene plant in de kamer staan.

mimosa, levende planten, levende plant, sluitende bladeren

Wil je meer weten over de vleesetende planten? Of heb je interesse om er een aan te schaffen? Kom dan langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut!