Eind maart is het eindelijk zover: het officiële begin van de lente. En nu de zon langzaamaan aan kracht begint te winnen, krijg je ook weer zin om je tuin op orde te maken. Met deze tuintips breng je de tuin weer helemaal tot leven!

Geef je gazon de ruimte

In de lentemaanden wil je natuurlijk niet alleen kunnen genieten van je rozen, maar ook van een mooi groen gazon. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je in maart wel echt de handen uit je mouwen gaan steken. Volg daarom onze tuintips en gebruik de maand maart om je gazon te verticuleren. Door onkruid, mos en gemaaid gras ontstaat er namelijk een viltlaag op je gazon. Een kleine laag is helemaal niet zo erg. Sterker nog: het beschermt het gras tegen hitte en het verlies van vocht. Maar als de laag dikker wordt, krijgt de bodem te weinig kans om water of voedingsstoffen op te nemen. Met een verticuleermachine of een verticuleerhark maak je de grasmat terug helemaal schoon. Een beetje gazonmest erop en het gras ziet er opnieuw gezond uit. Het beste kun je deze klus twee keer per jaar uitvoeren, namelijk in maart (als er geen kans meer is op nachtvorst) én in augustus.

Verzorg de rozen in je tuin

In maart stijgt de temperatuur en verdwijnt de vorst uit de bodem. En dat betekent dat je volop heesters, bomen en rozen mag planten of verplanten. Heb je al rozen in je tuin staan? Maak deze maand dan wat tijd vrij om ze te snoeien. Al is het wel verstandig om de weerberichten in de gaten te houden zodat je zeker weet dat de vorst ook echt verdwenen is. Als je gaat snoeien, snoei de rozenstruik dan niet helemaal tot op de grond. Het beste kunt je drie tot vier ogen overhouden zodat de roos weer alle kans krijgt om uit te lopen. Daarnaast is een van onze tuintips altijd om de roos wat extra rozenmest te geven. Deze mest is gewoon verkrijgbaar in ons tuincentrum en op deze simpele manier geef je de rozen een perfect begin van de lente.

rozen snoeien, rozen, tuintips, roos, knippen

Maak je terras lenteklaar

In de koude wintermaanden ben je maar weinig buiten. Een groene aanslag op je tegels… ach, wie ziet dat nu? Maar nu de lente gaat beginnen, ga je je hieraan opeens aan ergeren. Je tuin moet er immers mooi bij liggen tegen de tijd dat de zonnestralen sterk genoeg zijn om even op je terras een kop koffie te drinken. De groene aanslag op je terrastegels en tuinmeubels kun je gewoon verwijderen met een hogedrukspuit of een speciaal anti-algmiddel. Heb je houten tuinmeubelen, neem ze dan gewoon af met zout water. Met deze tuintips is je terras helemaal klaar voor het voorjaar.

Tuintips voor de vijver

De vijver is de afgelopen maanden in een soort winterslaap geweest. Je hebt er weinig onderhoud aan gehad, maar nu wordt het toch echt tijd om de vijver weer aan te pakken. Want als de watertemperatuur stijgt, komen de vissen weer helemaal tot leven en beginnen de waterplanten langzaam uit te lopen. Een van onze tuintips is daarom om in maart de afgestorven planten uit het water te halen en deze te vervangen voor nieuwe zuurstofplanten. Oude plantenresten zorgen namelijk voor een te hoge zuurgraad. Er zijn overigens diverse watertesten verkrijgbaar waarmee je de waardes van het vijverwater kunt meten. Zo weet je in ieder geval zeker dat de conditie van je vijver optimaal is. Heb je nog geen vijver maar heb je er al wel plannen voor? Dan zijn maart en april de perfecte maanden om je nieuwe vijver aan te leggen.

vijver onderhouden, vijver onderhoud, vijverplanten

Haal nieuwe planten uit ons tuincentrum

Bij Tuincentrum Van Eeckhaut is de lente ook weer begonnen. En dat merk je meteen als je bij ons binnenloopt! Een van de beste tuintips is dus om in maart je tuin eens met een frisse blik te bekijken. Zijn er misschien planten die er na de winter niet mooier op geworden zijn? Of bloeide de hortensia vorig jaar eigenlijk al niet zo goed meer? Dan wordt het hoog tijd om deze bloemen en planten weg te halen en te vervangen voor iets nieuws. Maart is een goede maand om vaste planten de grond in te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan een heester of een paar mooie bodembedekkers. Plaats op het terras wat potten met lentebloeiers en de tuin ziet er terug piekfijn uit!

Kun je wel wat goede tuintips gebruiken voor een stralende lentetuin? Of is jouw achtertuin hard toe aan nieuwe bloemen en planten? Loop dan gewoon binnen bij Tuincentrum Van Eeckhaut.