Hoewel je het niet zou verwachten, zijn de meeste varianten van de Hortensia afkomstig uit Azië. Toch beschouwen we hem als een echte Europese plant en geeft hij ons zelfs dat leuke thuisgevoel met een melancholisch sausje overheen.

De multifunctionele tuinplant

Van alle bloemen en planten die je in tuincentrum Van Eeckhaut kunt vinden, is de hortensia wellicht één van de sterkste planten die je zult tegenkomen. Deze tuinplant aard zowel in de tuin als in een pot en is haast ongevoelig voor ziektes. Ook ons wisselende klimaat kan hem niet klein krijgen. Geen wonder dus dat hij in heel wat huishoudens te vinden is. Daarnaast zijn stadsparken vaak in het bezit van een knap perk hortensia’s. De lange bloeiperiode is een ander pluspunt dat door menigeen gewaardeerd wordt. Van vroeg in het voorjaar tot diep in het najaar laat deze tuinplant zich in al zijn pracht en praal bewonderen. Ideaal voor wie graag van bloemen en planten geniet zonder gedurig in de weer te zijn met ziektebestrijders of andere bijzondere maatregelen.

Een absolute kleurenpracht

Hortensia’s bestaan in tal van kleuren. Van wit tot blauw, geel tot rood of paars, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een variant in te vinden. Tuincentrum Van Eeckhaut biedt een uitgebreid assortiment aan zodat er voor ieder wat wils is. Kies voor een waaier aan kleuren om je tuin om te toveren tot een kleurrijk paradijs of houd het eenvoudig en leg een effen perkje aan. Ongeacht of je de hortensia in een pot plant of rechtstreeks in de tuin, is het enige waar je op moet letten dat hij voldoende water krijgt. Deze tuinplant is een echte drinker en zijn dorst moet dus regelmatig gelest worden, wil je het optimale resultaat behalen. Zorg voor een waterdoorlatende bodem zoals hakselaar en de hortensia zal volop bloeien.

hortensia_2

Het juiste plekje in de tuin

Afhankelijk van de soort Hortensia die je koopt, zal een ander plekje in je tuin de ideale omgeving bieden. De pluimhortensia verkiest een zonnig plekje waar de zon heer en meester is. Hij zal volledig tot bloei komen in de nazomer en verkleurt dan van wit naar lichtgroen of roze. In de winter mag je hem aan een snoeironde onderwerpen. Het is belangrijk om deze tuinplant voldoende water te geven gezien zijn zonnige omgeving.

De bol- of boerenhortensia is een echte voorstander van vochtige grond. Wanneer hij hiervan voorzien is, kan hij zowel in de zon als schaduw tot bloei komen. Een jaarlijkse snoeibeurt is hier niet nodig. Hij is ideaal om ook de minder zonnige kantjes van de tuin van kleur te voorzien. Enkele grote potten geven je tuin een totaal andere uitstraling.

De Anabelle is dan weer wel gebaat bij het snoeien. Idealiter kies je hiervoor het begin van april. Ook deze variant is bestand tegen een zonnige plek zolang er maar voldoende water aanwezig is, maar dat geldt voor alle hortensia’s.

hortensia

Snijbloemen of tuinbloemen?

Niet elke hortensia is geschikt om te gebruiken als snijbloem. Is dit het doel dat je beoogt, vraag dan advies bij tuincentrum Van Eeckhaut zodat je met de juiste variant naar huis gaat. Ook voor inzicht in de bloemen en planten die mooi met de hortensia gecombineerd kunnen worden, kan je in het tuincentrum terecht.

Hortensia: tuinplant van juni

Na een grondige blik op alle bloemen en planten is de Hortensia in het tuincentrum uitgeroepen tot de tuinplant van de maand juni, een prima moment dus om hem in huis of in de tuin te halen. Wanneer je een kijkje neemt in het enorme aanbod en de talloze mogelijkheden die de plant met zich meebrengt, ben je er vast van overtuigd dat er ook in jouw tuin een plekje op hem wacht.