De kortste dag ligt inmiddels al weer een poosje achter ons. Maar dat echte lentegevoel is in februari vaak nog erg ver weg. Toch kom je met ons tuinadvies de maand wel door!

Tuinadvies voor meer groen in de tuin

Deze maand ben je de meeste tijd kwijt aan je bomen, heesters en vaste planten. Want naast het snoeien, is februari erg geschikt om je kuipplanten te verpotten. Om de tuin er weer als nieuw uit te laten zien, vind je in ons tuincentrum een groot assortiment potten. Gebruik wel potgrond met klei als vulmiddel. Op deze manier houden de planten het water beter vast. Kuipplanten zijn natuurlijk perfect om wat meer groen in je tuin te krijgen. Maar in februari zijn er al veel meer planten die je kunt poten. Het duurt nu immers niet lang meer voordat de grond opwarmt en de planten zullen daardoor snel aanslaan. Let er wel op dat de grond niet te droog wordt. Gebeurt dit toch, dan doet een beetje water al wonderen.

Een mooie maand om te snoeien

De meeste tuinen zijn in februari nog erg kaal. Dit betekent dus ook dat dit geen maand is die helemaal vol staat met tuinklussen. Beginnen je handen toch te jeuken tijdens die paar mooie, droge dagen? Kijk dan eens goed naar de heesters en bomen die je in de tuin hebt staan. Want hier heb je in februari wel wat werk aan. Zo is februari je laatste kans als je knotbomen (zoals de populier, de wilg of de eik) hebt die nog gesnoeid moeten worden worden. Maar ook leibomen (waaronder de linde, plataan, esdoorn en de kastanje) kun je deze maand goed onder handen nemen. Al kun je deze klus eventueel tot in maart uitstellen. En heb je paar mooie fruitbomen staan? Als je toch bezig bent, volg dan ons tuinadvies en neem meteen de appel, peer, kers en pruim mee tijdens je snoeironde.

tuintips, februari, snoeien, bomen snoeien

Houd rekening met vorst en sneeuw

Veel mensen dromen stiekem al een beetje van de lente, zeker als de zon een keer lekker schijnt. Toch kan het in februari behoorlijk koud zijn. Vorst en sneeuw zijn geen onbekende voor deze maand en daar moet je in de tuin dus wel rekening mee houden. Berg de bescherming niet op, want het kan zomaar gebeuren dat je de vorstgevoelige planten ‘s nachts af moet dekken. In februari is er ook voor de vogels nog steeds niet voldoende voedsel te vinden. Tenminste, zolang het blijft vriezen. Is de vorst het land uit? Een van onze tuintips is om het vogelvoer te verruilen voor een nestkastje. Daar heb je de hele lente plezier van!

Tuintips voor een kleurrijke tuin

Je merkt het al meteen als je ons tuincentrum binnenloopt: het is weer tijd voor kleurrijke bloemen. De vele krokussen, tulpen en hyacinten stemmen je dan ook meteen vrolijk. Als je in het najaar een aantal bollen hebt geplant, beginnen de eerste bloemen in februari de kop al op te steken. Zeker als het qua temperatuur een zachte maand is. Heb je geen bloembollen geplant, dan wil je natuurlijk net zo goed wat kleur in de tuin. In ons tuincentrum vind je genoeg manden en potten met vroege voorjaarsbloeiers. Deze zijn ideaal voor op je terras of balkon. En het ziet er buiten meteen een stuk fleuriger uit. Iedereen die niet zo goed weet hoe ze deze bloemen en planten moeten verzorgen, voorzien wij graag van wat professioneel tuinadvies.

tulpen, tulp, voorjaarsbloeiers, kleur, tuin, winter

Vergeet de moestuin niet!

Heb je al zin in een gerecht met verse veldsla? Of heb je komend weekend boerenkool op het menu staan? In februari kun je deze groenten uit je eigen moestuin oogsten. En dat smaakt toch net wat lekkerder. Maar je moestuin heeft deze maand meer aandacht nodig. Zo kun je nu bijvoorbeeld rabarberpollen gaan planten. Volg wel ons tuinadvies en zorg ervoor dat je na het planten alles goed bedekt met wat stro, compost of mest. Wees in februari voorzichtig met het spitten van je moestuin. Doe je dit bij nat weer of bij sneeuw, dan doe je de tuin schade aan. Houd dus de weerberichten goed in de gaten of stel deze klus uit tot een later tijdstip.

Het liefst heb je een goed verzorgde tuin die vol staat met mooie bloemen en planten. Maar om dat voor elkaar te krijgen, kun je soms wel wat tuintips gebruiken. Tuincentrum Van Eeckhaut staat je graag bij met vakkundig tuinadvies!