Het gras is niet altijd groener aan de overkant

Heb je zopas een nieuw gazon aangelegd en wil je dat het er stralend uitziet? Of merk je dat er in je gazon meer mos dan gewenst voorkomt? De beste garantie op een gezond en mooi gazon is een goede conditie van de bodem. Als de grond te zuur is, dan groeit het gras minder goed en krijgen onkruid en mossen volop hun kans.

Deze laatsten houden immers wél van een zure bodem. Gelukkig is er een goede remedie tegen: kalk strooien brengt de zuurtegraad naar beneden en maakt je gazon mooier.

Lichtzure grond is ideaal

De zuurtegraad van de bodem wordt uitgedrukt in pH waarden. Een lichtzure grond heeft een pH waarde tussen de 6.0 en de 6.5, wat ideaal is voor gras. Als deze pH daalt tot onder de zes, dan is je bodem in een minder goede conditie.

Echte professionals kunnen dit meten door een bodemstaal te nemen, maar voor de doorsnee tuin ben je verzekerd van een goede pH-waarde door één of twee keer per jaar kalk te strooien.

De beste periode om kalk te strooien is het vroege voorjaar, februari of begin maart. Zo krijgt het gazon een gezonde start in de lente. Merk je dat je veel mossen hebt, dan strooi je ook best nog eens in september of oktober. Je kunt ook op om het even welk moment wat kalk strooien op plaatsen met veel mos. Doe dit nooit in een té droge periode. Daarvan zou het gras immers echt uitdrogen.

Gebruik een strooikarretje voor een egale verdeling

Het gazon kalken doe je best met korrels die speciaal daarvoor gemaakt zijn. Ze nestelen zich gemakkelijk tussen het gras en geven geleidelijk hun stoffen vrij. Je vindt kalkkorrels van diverse merken. De hoeveelheid die je moet gebruiken staat aangeduid op de verpakking. Om een egale verdeling te verkrijgen kun je een handig karretje gebruiken. Als je de korrels met de hand strooit loop je het risico dat er op sommige plekken meer liggen dan andere. Let er ook op dat je kalk strooit als de bodem voldoende vochtig is. Zelfs als het regent is het ideaal.

Het gras is niet altijd groener aan de overkant! Met een kleine inspanning zorg je ervoor dat je gazon er frisgroen uitziet zonder mos of onkruid. Meer tips en tricks om je gazon in een optimale conditie te brengen geven we graag in Tuincentrum van Eeckhout in Oostakker. Tot binnenkort!