In oktober is de herfst volop op gang. De temperatuur zakt, de bladeren vallen van de bomen en de meeste bloemen zijn inmiddels wel uitgebloeid. Toch is er in de tuin nog genoeg te doen. Volg deze tuintips en je najaarstuin ziet er perfect uit!

Wat moet je doen met de uitgebloeide bloemen?

Nu het oktober is, zijn veel bloemen en planten wel uitgebloeid. Maar dat wil niet zeggen dat je alles meteen weg moet halen. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut geven we altijd het tuinadvies om de uitgebloeide bloemen van je vaste planten nog even te laten zitten. Ze bevatten namelijk heel wat zaden waar de vogels in je tuin dol op zijn. Daarnaast hebben deze uitgebloeide bloemen een extra functie: ze werken effectief tegen het inrotten van de plant. Op deze manier blijft je tuin er de hele herfst mooi en gezond uitzien.

Zo voorkom je rotting en besmetting in de tuin

Het voorkomen van rotting is sowieso een groot thema in oktober. In de herfstmaanden kan het namelijk behoorlijk nat zijn, en dan ligt het gevaar van rottende bloemen en planten voortdurend op de loer. Planten gaan het snelst rotten als ze bedekt zijn met natte afgevallen bladeren. Hetzelfde geldt voor de grasmat. Haal de bladeren zo snel mogelijk weg want voor je het weet, heb je een paar lelijke gele plekken in het gras. Heb je rozenstruiken in je tuin staan? Dan is het helemaal belangrijk dat je de afgevallen bladeren weghaalt. Aan deze afgevallen rozenbladeren zitten immers vaak schimmelsporen die in het voorjaar het nieuwe blad kunnen besmetten. Wees dus alert!

herfstbladeren-wegharken

Aan de slag met bloembollen

In de herfst denk je in eerste instantie misschien niet echt na over bloembollen. Toch hebben we bij Tuincentrum Van Eeckhaut een aantal handige tuintips waar je deze maand mee aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld eens na over de bloeiende bloemen die je in de lente in je tuin wilt hebben staan. De kwaliteit van de voorjaarsbloeiende bollen is in oktober op zijn best waardoor dit hét perfecte moment is om ze de grond in te stoppen. Nu je toch aan het graven bent, kom je waarschijnlijk ook wel wat uitgebloeide bollen van meerjarige zomerbloeiers tegen. Omdat de bloembollen van dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s vorstgevoelig zijn, geven we altijd het tuinadvies om ze in het najaar uit de grond te halen. Laat ze wel eerst opdrogen voor je ze opbergt. Op deze manier voorkom je dat de bloembollen gaan rotten.

Handige tuintips voor de moestuin

Met een moestuin beschik je het hele jaar door over verse groenten, kruiden en verschillende soorten fruit. Ook in oktober kun je volop oogsten en zaaien. Zo is de oogsttijd voor appels en peren bijvoorbeeld nog niet voorbij. Al moet je er wel rekening mee houden dat de oogsttijd voor deze vruchten niet lang meer duurt. Geniet er dus van zolang het kan. Wie geen fruitbomen in de tuin heeft staan, kan ze vanaf deze maand gaan planten. Deze klus heeft geen grote haast, want de beste planttijd ligt tussen half oktober en half mei. Zolang de grond maar niet bevroren is. Heb je peterselie, bieslook of andere soorten kruiden in je tuin staan die vorstgevoelig zijn? Volg dan ons tuinadvies en haal ze in de loop van de maand uit de grond. Je kunt ze gewoon in een pot voor het keukenraam zetten zodat je de hele winterdag kunt blijven genieten van heerlijk verse kruiden uit eigen tuin.

moestuin

Vergeet die kleine tuinklussen niet

In oktober mag je ook de kleine tuinklussen niet vergeten. Zo moet je deze maand regelmatig even met de bezem en de hark door de tuin zodat alles er weer netjes uitziet. Je kunt ervoor kiezen om de afgevallen bladeren bij het tuinafval te gooien, maar je kunt het net zo goed tussen de planten in de border verspreiden. Dit zorgt meteen voor een natuurlijk winterdek. Een van onze andere tuintips is om je in oktober alvast voor te bereiden op de eerste nachtvorst. Haal bij Tuincentrum Van Eeckhaut wat vliesdoek of noppenfolie zodat je de klimplanten tijdens een koude nacht kunt inpakken. Zoek meteen een vorstvrije plek voor je kuipplanten zodat je snel actie kunt ondernemen als de temperatuur onder nul gaat.

Maak plannen voor een heel nieuwe tuin

Heb je plannen om de tuin eens drastisch te veranderen? Dan is dit een goed moment om er eens serieus werk van te maken. Misschien wil je wel een nieuw terras aanleggen of een paar extra borders creëren zodat je nog meer bloemen en planten kwijt kunt. Als je hier in oktober aan begint dan heb je in het voorjaar alweer een mooie tuin waar je trots op mag zijn. Bij zo’n project kun je natuurlijk wel wat tuinadvies van een expert gebruiken. Daarom staan de medewerkers van Tuincentrum Van Eeckhaut altijd klaar om je te helpen met al je tuinvragen. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe tuin een succes wordt.

(Bron foto’s: www.tncns; www.bobvila.com; www.braingarden.co)