Het einde van de zomer hoeft niet meteen het einde betekenen van bloemen en planten op het terras. Er zijn immers een heleboel winterharde bladhoudende terrasplanten met elk hun eigen unieke kenmerken. Na het uitbloeien van de zomerbloeiers of eenjarigen kan je in het najaar aan de slag met deze groenblijvers. Bij ons werden er al enkele geleverd. We zetten er voor jou alvast vier op een rijtje.

Escallonia Iveyi

Escallonia Iveyi, Tuincentrum Van Eeckhaut, winterhard, bladhoudend, groenblijverDe Escallonia Iveyi is een middelgrote struik met kelkvormige witte bloemen die sterk geuren. De donkergroene bladeren zijn groot, glanzend en leerachtig. Van juni tot september staat deze heester in bloei en trekt massaal vlinders aan door zijn zoete geur. Om te overleven in de winter staat deze struik best op een beschutte standplaats en zoveel mogelijk in de zon. De Escallonia Iveyi kan echter temperaturen aan tot -12 graden.

Clematis Durandii

Clematis Durandii, winterhard, bladhoudend, terras, Tuincentrum, Van Eeckhaut

De Clematis Durandii is een klimplant die andere planten rondom zich nodig heeft voor steun. Zijn bloeiperiode loopt van juni tot en met september. Gedurende deze periode kan je genieten van zijn donkerviolette bloemenpracht. Deze struik kan temperaturen aan tot -20 graden. Sterk! Je plant hem best op een zonrijke plek. Hou in de gaten of de grond aan de voet steeds vochtig genoeg is. Op het terras is deze sierheester elk seizoen een lust voor het oog.

Photinia Red Robin

Photinia Red Robin, Glansmispel, winterharde bladhoudende terrasplant, Tuincentrum, Van Eeckhaut

De Photinia Red Robin of glansmispel is een bijzondere heester. In het voorjaar heeft hij vuurrode scheuten die langzaam groen worden en in de winter ook groen blijven. Van mei tot juni staan er kleine witte bloemetjes op deze struik. De naam Photinia betekent ‘helder’ of ‘lichtgevend’. De bladeren van de glansmispel zijn immers sterk glanzend en reflecteren zeer sterk het zonlicht. Om niet te verbranden wanneer de laatste sneeuw in de lente zorgt voor een sterke weerkaatsing van het zonlicht, produceren zij de stof anthocyaan die veel UV-straling kan absorberen en waardoor de bladeren vuurrood kleuren. Je kan deze heester op het terras zetten op stam en snoeien in bolvorm. Hij kan temperaturen aan tot -15 graden.

Siergrassen

Siergras, siergrassen, gras, winterhard, bladhoudend, groenblijver, Van Eeckhaut, Tuincentrum

Tuindecorateurs kiezen massaal voor siegrassen. Deze staan nu op hun mooist en zijn zeer decoratief. Bovendien zijn er verschillende soorten én wintergroene. Enkele groenblijvende siergrassen zijn de carex buchananii, festuca arundinacea, luzula nivea en helictotrichon sempervirens. Grassen zijn zeer gemakkelijk te onderhouden en zorgen voor een mooi schouwspel in de winter. Op het terras kan een pot siergras al zorgen voor een decoratieve meerwaarde, of je kunt er enkele gaan combineren.

Interesse?

Is je interesse gewekt en ben je overtuigd geraakt om een of meer van deze winterharde bladhoudende planten op je terras te zetten? Kom gerust eens bij ons langs. We hebben een ruim aanbod aan groenblijvers en helpen je graag verder.