Bloemen en planten hebben, zeker in de zomer, constant zorg nodig. Loop eens langs in je tuincentrum voor enkele nuttige tips en trucs om je tuin altijd in topconditie te houden. Zelfs als je met vakantie bent of als het lekker weer is (en je het liefst van al niets zou willen doen). Wij sommen er enkele op!

Je bloemen en planten sproeien

Essentieel is je tuin sproeien. Je bloemen en planten blijven hun schoonheid langer behouden als je ze regelmatig water geeft. Vergeet je altijd je bloemen en planten te sproeien? In je tuincentrum kan je terecht voor allerlei slimme hulpmiddelen om je tuin altijd verzorgd te houden. Je kunt investeren in een automatisch watergeefsysteem. Dat is een systeem dat één of meerdere potten water geeft. Dat is vooral in de zomer bijzonder handig, als de bloemen bijna elke dag water nodig hebben. Als je een grote tuin hebt, schaf je best een beregeningssysteem aan. Ze bestaan in alle prijsklassen. Als bloemen en planten geworteld zijn kunnen ze lange tijd doorkomen met één sproeibeurt. Een tip: geef je bloemen en planten eens per week voldoende water, in plaats van elke dag een beetje water. Bezoek je tuincentrum voor advies over welke planten je precies moet aanschaffen en hoe vaak ze moeten water hebben.

Stimuleer een tweede bloei bij sommige planten

Sommige bloemen en planten kun je stimuleren om een tweede bloei te ontwikkelen. Dit werkt goed bij vrouwenmantel, geranium, duizendblad, margriet of salie. De tweede bloei is wel ‘minder’ dan de eerste, maar alleen een muggenzifter let hierop! Je kunt het vlak vóór je vakantie doen, dan laat je de planten groeien terwijl je er niet bent, om na je vakantie verwelkomd te worden door een tuin in tweede bloei! Bezoek je tuincentrum voor meer info over bloemen en planten die een tweede bloei hebben!

bloemen en planten, zomerbloemen, zomerplanten, zomer

Snoeien: maak je bloemen en planten winterklaar

Een vervelende klus, maar het moet, als je je bloemen en planten mooi wilt houden. In de zomer zijn het vooral rozen, vaste planten, rotsplanten, fruitbomen, struiken en hagen die bloeien en die gesnoeid moeten worden. Snoeien doe je in augustus of in september, om je bloemen en planten klaar te maken voor de winter. Vooral vorst is nefast voor de groei. Je tuincentrum kan je raad geven over juist snoeien!

Nuttige tips voor een minimum aan onderhoud

Een tuin is mooi, maar sommigen zien op tegen al het extra werk dat erbij komt kijken. Dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn! Een goede tip is te werken met bodembedekkers of grote plantengroepen. Die laat je gewoon dichtgroeien. Maak opsluitranden langs het gazon (bijvoorbeeld met klinkers), zo hoef je niet altijd graskanten ‘af te steken’. De grasmaaier rijdt er gewoon overheen. Nog handiger is een robotmaaier: die doet het werk voor jou terwijl jij in de zon zit!

Je tuincentrum heeft meer tips voor een maximum aan tuin met een minimum aan werk! Want je moet op tijd kunnen ‘genieten’ van je tuin, met een lekker glas wijn erbij!