In mei zijn de meeste planten volop aan het groeien en bloeien. En dat betekent dat er weer heel wat werk te doen is. Met deze tuintips van Tuincentrum Van Eeckhaut creƫer je gemakkelijk een mooie kleurrijke voorjaarstuin!

Werk in de moestuin

In de moestuin is het hele jaar door genoeg te doen. Mei is de perfecte maand om kiwi’s te planten. Maar ook bietjes, wortelen, broccoli, radijzen en rucola kunnen in mei nog prima de grond in. Weet je nog niet welke groenten je graag zelf wilt kweken? Laat je gewoon eens inspireren door alles wat Tuincentrum Van Eeckhaut te bieden heeft. Een eigen moestuin is leuk, al kan het behoorlijk wat tijd kosten. Wil je wel genieten van lekkere verse groenten en kruiden uit eigen tuin maar ben je er liever niet teveel tijd aan kwijt? Kies dan voor planten als bieslook, dille, munt, prei of sperziebonen. Deze kruiden- en groenteplanten hebben weinig zorg nodig zodat zelfs de beginnende tuinier met succes een moestuin aanlegt.

Slak, tuintips

Tuintips tegen slakken en luizen

Nestelende vogels in de tuin is natuurlijk een leuk gezicht. Maar niet alle dieren die in het voorjaar naar je achtertuin of moestuin komen, zorgen voor plezier in je tuin. Bloeiende bloemen en planten trekken namelijk ook luizen en slakken aan. En voor je het weet hebben deze kleine dieren al grote schade veroorzaakt. Gelukkig heeft Tuincentrum Van Eeckhaut genoeg bestrijdingsmiddelen in het assortiment waarmee je deze ongewenste bezoekers uit kunt schakelen. Daarnaast zijn er ook een aantal bekende huis-tuin-en-keuken tuintips die je kunt uitproberen om het ongedierte tegen te gaan. Zo kun je luizen bestrijden met een flinke waterstraal of door lieveheersbeestjes in de tuin uit te zetten. Slakken schrik je juist weer af door koffiedik of fijngemalen eierschalen rondom de planten te leggen. Deze tuintips worden al generaties lang gebruikt om het ongedierte te bestrijden. Ze zijn dus zeker het proberen waard.

Tuintips voor een mooie border

In het assortiment van Tuincentrum Van Eeckhaut vind je de mooiste bloemen en planten. En die kun je natuurlijk goed gebruiken als je je border gaat opknappen. Maar voor het zover is, moeten eerst de planten verwijderd worden die de winterperiode niet hebben overleefd. Ook het onkruid is een storende factor. Volg daarom onze tuintips en verwijder eerst alle onkruid. Met een hark maak je de border vervolgens weer helemaal netjes voor je nieuwe beplanting aanbrengt. Voor de beplanting van de border kun je het beste kiezen voor een combinatie van groenblijvende planten en een paar kleurrijke bloeiers. Wat dacht je bijvoorbeeld van vlijtige liesjes? Of fleur je tuin op met een aantal kleurrijke leeuwenbekjes. Door deze fleurige bloemen ziet zelfs een regenachtige dag er minder grauw en grijs uit.

tuintips mei, bank

Kleine klussen voor een perfecte tuin

Elke maand zijn er weer tal van kleine tuinklussen te doen. En dat is deze maand niet anders. Heb je je tuinmeubelen nog niet uit de schuur gehaald? Wacht dan niet langer! Houten tuinmeubelen moet je natuurlijk eerst even opknappen voor ze naar buiten gaan. Een beetje beits doet al wonderen. Als je toch met een verfkwast in je handen staat, neem dan het tuinhek meteen even mee. Mei is ook een mooie maand om je zomerbloeiers en kuipplanten over te potten. Hiermee geef je ze genoeg ruimte om uit te groeien tot gezonde en sterke planten. En vergeet je de vogels niet? In mei zijn ze immers druk aan het nestelen en dan kunnen ze wel wat extra water gebruiken.

Het is tijd voor de snoeischaar

Eind mei mag er gesnoeid worden. Vooral groenblijvende hagen zoals de buxus, hulst en de conifeer kun je in het voorjaar flink onder handen nemen. Heb je deze maand eigenlijk nog geen tijd? Geen paniek! Het snoeien van deze hagen is een klus die je zelfs nog tot in augustus mag uitvoeren. Maar als je eind mei en juni gaat snoeien, kunnen de jonge scheuten zich het beste ontwikkelen. Nu je toch de hagen aan het snoeien bent, volg dan ook onze tuintip en neem meteen de uitgebloeide rozen mee. Na een snoeibeurt zullen doorbloeiende soorten weer opnieuw knoppen gaan vormen. Let alleen wel even goed op voor je fanatiek met de snoeisnaar aan de slag gaat. Want er kan zomaar een vogelnestje tussen de takken zitten.

Wil jij je tuin gezelliger maken met een paar nieuwe bloemen en planten? Of heb je wat extra tuintips van een professional nodig? Bij Tuincentrum Van Eeckhaut ben je altijd welkom!

Bron foto’s: www.flinckheuvel.be en www.tuinflora.com