Je hebt het misschien al gehoord in het nieuws dat het steeds slechter gaat met onze bijen. Ze vinden steeds minder voedsel en moeten verder vliegen om nectar en stuifmeel te halen. Gelukkig kunnen wij hen een handje helpen.

In februari gaan de eerste bijen op pad

De eerste bijen worden al wakker in februari en vliegen uit van zodra de thermometer 9°C aangeeft. Dan gaan ze op zoek naar de allereerste nectar en stuifmeel. Jammer genoeg staan er dan nog niet veel bloemen te bloeien in de meeste tuinen. Maar lentebloembollen kunnen daar verandering in brengen.

Bloembollen, lentebloembollen, actie, natuur, bijen, hommels, vlinders, lente, november, oktober, bloembollen planten, Tuincentrum, Tuincentrum van Eeckhaut, Van Eeckhaut

Blije bijen en kleurrijke tuinen

Bijen zijn kieskeurig. Plant daarom de bloembollen uit het speciale bloem-bollenpakket voor bijen samengesteld door imkers. Deze bloemen zullen niet alleen de bijen blij maken, maar ook jou. Ze bloeien immers vijf maanden lang, van februari tot juni. Enkele van deze bloemen zijn: krokussen, blauwe druifjes, anemonen, sneeuwroem, botanische tulpjes en de Bulgaarse ui.

Help ook andere insecten

Niet alleen bijen zijn gebaat met vroege lentebloeiers. Ook hommels en vlinders kunnen we het gemakkelijker maken. Net zoals voor de bijen, zijn er speciale bloembolpakketten voor hommels en bijen. Als extraatje kan je dan ook een insectenhuisje of vlinderkastje voorzien in de tuin. Daar is het dag en nacht gezellig vertoeven voor deze kleine beestjes.
 
Bloembollen, lentebloembollen, lente, herfst, oktober, november, bloembollen planten, natuur, bloembollen planten, Van Eeckhaut, Tuincentrum, Tuincentrum Van Eeckhaut

Hoe plant ik het best een bloembol?

– Graaf een plantgat (3x zo diep als de hoogte van de bol)
– Plant de bloembol met het puntje omhoog
– Strooi een handvol bodemverbeteraar in het plantgat
– Geef meteen na het planten water

 
 

Bloembollen plant je best in oktober en november. Kom vandaag nog je blije bijen-, hommels- en vlinders-mix halen. Valerie is alvast een voorstander. Bekijk haar promofilmpje hier.