De feestdagen staan weer voor de deur. En met een klein beetje aandacht voor je tuin, kun je in december extra genieten!

Bescherm je vijver tegen de vorst

In december komt je vijver tot rust. De vissen verschuilen zich en ook de plantengroei is gestopt. Hoewel het werk aan de vijver in de winter minimaal is, moet je wel een aantal maatregelen nemen. Het is namelijk niet goed voor de onderwaterwereld wanneer de vijver volledig dichtvriest. Een klein gat in het ijs is wat dat betreft al genoeg. Wij geven je het tuinadvies om een speciale ijsvrijhouder of een paar beluchtingssteentjes in de vijver te plaatsen. Deze systemen zorgen ervoor dat het water lichtjes beweegt waardoor de vijver nooit geheel dicht gaat vriezen. Gaat het tijdens deze extreem koude dagen ook nog eens sneeuwen, laat dit dan niet op het ijs liggen. Het is namelijk essentieel dat er voldoende zonlicht in de vijver schijnt.

hulst, winter, tuintips, bloemen en planten

Maak je tuin klaar voor de feestdagen

In de loop van december haal je een kerstboom in ons tuincentrum en begin je het binnen gezellig te maken. Maar vergeet de tuin niet. Want ook daar kun je gemakkelijk een kerstsfeer creƫren. Hang de bomen vol met lichtjes en je komt meteen in de juiste stemming. Je kunt de planten uit de tuin natuurlijk net zo goed gebruiken om zelf je kerstdecoratie mee te maken. Misschien heb je wel een mooie hulst in de tuin staan waar je inspiratie van krijgt. Of knip een paar takken van de den en verwerk ze in een kerststukje. Krijg je tijdens de feestdagen gasten op bezoek? Volg dan ons tuinadvies en zorg dat je van tevoren wat strooizout in huis hebt. Want plotselinge gladheid ligt in deze maand toch echt op de loer.

Geef je groenblijvende planten genoeg water

In de zomermaanden ben je fanatiek bezig om je planten van genoeg water te voorzien. Toch is dit in december ook een extra aandachtspunt. Je groenblijvende planten hebben heel wat te lijden van de wind, vorst en andere winterse weersomstandigheden. De natuur heeft er wel voor gezorgd dat de groenblijvers tijdens deze periode minder vocht verdampen. Maar dat wil niet zeggen dat dit proces helemaal stilligt. Zorg er dus voor dat de grond vochtig genoeg blijft zodat de planten niet verdrogen. Op deze manier help je ze goed de winter door.

oleander, tuinadvies, tuintips, december

Besteed extra aandacht aan je kuipplanten

In ons tuincentrum vind je een mooi assortiment kuipplanten. Maar kuipplanten zoals de oleander, fuchsia en de laurier zijn niet bestand tegen de vorst. Daarom is het verstandig dat je nauwkeurig de weerberichten volgt en deze planten op tijd binnen haalt. Het beste kun je ze een paar maanden laten overwinteren in de schuur of een tuinhuisje. Let er wel op dat de overwinteringsruimte over goede omstandigheden beschikt zodat de planten er daadwerkelijk kunnen overleven. De ruimte moet bijvoorbeeld luchtig en niet te vochtig zijn. Een temperatuur tussen de 5 en de 10 graden is ideaal om de kuipplanten gezond te houden. Zo kun jij erop vertrouwen dat de planten de koude winter overleven.

Verwen de dieren in je tuin

Zodra het buiten begint te vriezen, nestel je jezelf maar al te graag voor de verwarming. Maar jij bent niet de enige die last heeft van de kou. Daarom vind je in ons tuincentrum een groot assortiment voer waarmee je de vogels tijdens deze wintermaanden echt even verwent. Kies bijvoorbeeld voor een zak met noten of hang een paar vetbollen in de tuin. Het is in de ze tijd van het jaar echt nodig om de vogels goed bij te voederen. Natuurlijk heb je hier zelf ook profijt van. Want hoe leuk is het om gewoon van achter het raam te kijken naar al die levendigheid in je tuin?

sneeuw, tuin, tuintips, bloemen en planten

Wat te doen met sneeuw?

Elk jaar dromen we massaal van een witte kerst. En het kan zomaar gebeuren dat er eind december inderdaad een laag sneeuw in de tuin ligt. Sneeuw op de planten is meestal niet zo erg. Sterker nog, het functioneert als een isolatielaag waardoor de planten op een natuurlijke manier beschermd worden tegen de kou. Maar de sneeuw is lang niet altijd goed voor je tuin, vooral als het niet vers meer is. De sneeuw wordt dan hard waardoor er geen lucht meer bij de planten kan. En hierdoor kunnen ze verstikken. Ook als het gewicht van de sneeuw te zwaar wordt voor de takken, is het tijd om in te grijpen. Want je wilt natuurlijk voorkomen dat de takken gaan buigen of zelfs afbreken. Daarom geven wij altijd het tuinadvies om de planten extra goed in de gaten te houden.

Wil jij een mooie winterse tuin tijdens de feestdagen? Kom dan voor vakkundig tuinadvies gewoon langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut!