Het volle grond seizoen is weer aangebroken. Dit is dan ook hét ideale moment om nieuwe haagplanten in de grond te stoppen. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut ligt alvast een mooi assortiment op je te wachten!

Aan de slag met planten uit de volle grond

In de herfst geeft de natuur je tuin een bijzondere metamorfose. De bladeren aan de bomen en struiken beginnen te verkleuren waardoor er een prachtige herfstsfeer ontstaat. Dit proces betekent dat de planten uit de volle grond zijn uitgegroeid en zich klaarmaken voor de komende wintermaanden. Omdat de bomen en struiken in je tuin in relatieve rust zijn, kun je ze in november gemakkelijk verplanten. Ook nieuwe haagplanten kunnen het beste geplant worden vóór de winter op gang komt. In november is de bodem namelijk nog redelijk warm waardoor de wortels zich meteen goed vast kunnen nestelen in de grond. Het voordeel is dat de planten uit de volle grond dan direct na de winter gaan groeien zodat je tuin er in de lente al heel anders uitziet. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut heb je keuze uit verschillende soorten haagplanten, zoals de groene beuk, rode beuk en de haagbeuk. Maar welke past nu het beste in jouw tuin?

De haagbeuk

Eén van de populairste haagplanten bij Tuincentrum Van Eeckhaut is de haagbeuk, oftewel de Carpinus betulus. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de haagbeuk geen directe familie van de beuk. Het is eerder verwant aan de berk en de hazelaar. De haagbeuk houdt zijn blad vast tot aan het einde van het jaar en in de loop van de maand april beginnen er alweer nieuwe bladeren te groeien. Hierdoor zorgt de haag een groot deel van het jaar voor een optimale beschutting. Een ander voordeel van de haagbeuk is dat deze op bijna elke ondergrond groeit. Zolang de grond maar wel voldoende vochthoudend is.

haagbeuk

Groene beuk

De groene beuk (Fagus sylvatica) heeft mooie grote bladeren met golvende randen. De kleur van de bladeren verandert met het seizoen. Als ze net uitkomen, zijn de bladeren lichtgroen. Maar naarmate het jaar vordert, worden ze steeds donkerder van kleur. Met het invallen van de herfst verandert de groene beuk nog een keer. De bladeren worden bruin en dit bruine, verdroogde blad blijft de hele winter hangen. Je hebt dus het hele jaar door plezier van deze groene beuk.

Rode beuk

Voor een mooie haag kun je ook kiezen voor de rode beuk (Fagus sylvatica atropunicea). Deze plant is familie van de groene beuk en dat is goed te zien. Alleen de kleur van de bladeren, die varieert tussen donkerpaars en rood, is anders. Net als de haagbeuk en de groene beuk heeft de rode beuk weinig last van ziekten. Al kunnen er kort na het uitlopen van de bladeren wel wat bladluizen op de rode beuk zitten. Op zich is dat geen probleem. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen zorgen er namelijk voor dat deze luizen snel weer verdwijnen.

rode-beuk

Nieuwe haagplanten haal je bij Tuincentrum Van Eeckhaut

De meeste planten die in volle grond gekweekt zijn, zijn begin november afgerijpt. Daarom starten we op 3 november weer met de verkoop van deze planten uit de volle grond. In ons assortiment zitten diverse haagplanten maar ook andere bomen en struiken die voor de winter de grond in moeten, kun je vanaf november bij ons bestellen. Het beste is om de haagplanten direct na aankoop te planten. Zo worden de blote wortels zo min mogelijk aan de zon en wind blootgesteld. Kan jouw tuin wel wat extra groen gebruiken? Wacht dan niet langer en kom vandaag nog langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut!

 

(Bron foto’s: www.funduhmental.com; www.oakleafgardening.com; www.tenhoven-bomen.nl)