De lente komt er langzamerhand aan. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar onze handen kriebelen al geruime tijd om de verse aarde van onze tuin om te woelen en er nieuw leven in te brengen. Hebben wij even geluk, want maart is de ideale maand om hagen en bomen te plaatsen of aan te planten!

Naast het esthetische aspect, hebben hagen ook een aantal functionele redenen om deel uit te maken van de tuin. Onze privacy wordt gewaarborgd aangezien een haag vaak fungeert als afsluiting, ze schermen ons af van de wind en houden af en toe het alsmaar toenemde straatlawaai tegen. Als klap op de vuurpijl geeft zo’n haag ook nog eens vorm aan onze tuin.

Niet zo snel!

Maart is de ideale maand om hagen te planten. De vorst is grotendeels uit de grond verdwenen en met de lente in zicht, worden de temperaturen (hopelijk) steeds zachter. Dat is wel een belangrijke. Overdag mag het niet meer vriezen omdat de grond voldoende ontdooid om de haag te planten. Ook na periodes van droogte en veel regen, stel je het platen van de haag best nog even uit.

Planten maar!

Maar een haag planten? Hoe gaat dat juist in zijn werk? Elke haag is natuurlijk anders, maar algemeen bekeken kunnen we best op volgende manier te werk gaan.

  • Bepaal de plantlijn. Waar moet de haag komen?
  • Graaf een sleuf waarin de jonge hagenboompjes moeten komen. Sommige soorten hebben steundraad nodig, deze kunnen we alvast aanbrengen. Bij de meeste hagensoorten, moet je rekenen op 4 à 5 boompjes per meter (buxus-haagjes 8-10 boompjes per meter).
  • Verbeter de bodem door het te vermengen met meststof en plant de boompjes daarin. Geef na het planten direct overvloedig water. Ook in de komende weken genoeg voorzie je best heel wat water. Grote dorst hebben ze wel, die kleine haagjes.

Duowerk

Nog een tip die we willen meegeven. Een haag plant je best met twee. Naast het feit dat een leuke babbel op tijd en stond het werk vergemakkelijkt, is het ook effectief makkelijker om met twee de handen uit de mouwen te steken.

Alvast heel veel succes met het planten van een haag en aarzel niet om foto’s van je nieuwe haag op onze Facebookpagina te posten!

Bronnen: tuinadvies.be, atuin.be