Iedereen heeft het gemerkt, de voorbije zomer is heel droog geweest. Veel mensen zagen bijna dag na dag wat meer groen uit hun gazon wegtrekken tot het helemaal bruin was. Als het een paar keer fel regent kleurt het gras gelukkig al snel weer een stuk groener. Toch is het daarmee nog niet helemaal hersteld. Het duurt een lange tijd vooraleer de bodem weer zijn optimale vochtigheid en conditie heeft. Gelukkig kun je als tuinliefhebber in het najaar heel wat doen om je gazon terug in topvorm te brengen.

Een lange periode van droogte heeft als nadeel dat je gras bruin gaat kleuren. Je denkt dan al snel dat ook het onkruid weggestorven is. Jammer genoeg is onkruid veel sterker bestand tegen droogte dan gras. Op bepaalde plekken in je gazon zal er dus na de droogte meer onkruid te zien zijn dan voorheen.

Wat te doen tegen onkruid?

Een gouden tip die we je kunnen geven is om zo veel mogelijk dood materiaal uit je gazon weg te harken. Dit zullen grassprietjes zijn, maar ook uitgedroogde stengels van onkruid, waarvan de bloem zaadjes kan bevatten die de droogte doorstaan. Nog beter is om je gazon in het najaar al eens te verticuteren. Zo geef je de wortels van het gras veel lucht en krijgt het een boost om opnieuw aan te sterken. Daarna kun je je gazon verrijken met een gazonmengsel met een herstellende kracht. Doe dit vooral in een periode waarin het veel regent, want anders zou je gazon nog eens specifiek door dit mengsel kunnen uitdrogen, wat ook niet de bedoeling is.

Kalk strooien om een goede zuurtegraad te krijgen

Het is altijd een goed idee om in het najaar nog eens je gazon met kalk te bestrooien. Kalk is goed om een optimale zuurtegraad voor je bodem te creƫren. Het zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt in je gazon. Zeker na deze droge zomer zal je gras er wel bij varen. Je kunt dit bij voorkeur ook doen in een vochtige, regenachtige periode. Ook kalk je best het gazon als het gras al wat minder fel groeit. Zo hebben de kalkkorrels rustig de tijd om op te lossen in de bodem en breng je het witte kalk ook niet mee naar binnen met je schoenen.

Je merkt het, dit najaar kun je heel wat doen om ervoor te zorgen dat je gazon terug in topvorm is in de winter en in de lente.

 

Kom gerust eens langs in Tuincentrum Van Eeckhaut als je nog meer tips of advies wil!