Hou je van die prachtige orchideeën die jouw huis zo subtiel opvrolijken? Wil je graag dat ze in optimale conditie verkeren? Lees dan snel onze tips om ze zo goed mogelijk te verzorgen.

Orchideeën in een pot zetten

De orchidee, met wel 20 000 soorten, maakt deel uit van één van de grootste plantenfamilies op onze planeet. Deze plant is al jarenlang de meestverkochte kamerplant omdat hij, mits de juiste verzorging, zorgt voor jarenlange bloemenpracht.

Als je de orchidee wilt potten, gebruik je best een speciale orchidee-pot. Deze heeft een randje dat ervoor zorgt dat de plant, met pot en al, erin kan worden gezet zonder dat de wortels de bodem raken.  Anders zouden de wortels te veel water opnemen waardoor de plant stikt. De wortels van orchideeën zijn luchtwortels (hun oorsprong: het regenwoud). Gebruik daarom orchideeëngrond, met een luchtige structuur om verstikking te vermijden. Deze kan worden aangevuld met boomschors zodoende extra lucht in de plant te krijgen. Duw de grond niet te hard aan.

Orchideeën verpotten

Orchideeën zijn na 2 à 3 jaar hun pot ontgroeid en kun je best verpotten naar een pot die minstens 20% groter is. Je kunt preventief slechte wortels verwijderen. De beste periode om een orchidee te verpotten is de lente. Dan kan deze betrouwbare kamerplant namelijk nog herstellen van eventuele beschadigingen.

De beste plek

Om goed te kunnen bloeien hebben orchideeën licht nodig om energie te krijgen. Een plek in de volle zon leidt echter tot uitdroging en verbranding van de bladeren. Tocht dient ook vermeden te worden. Een goede plek is bijvoorbeeld een vensterbank aan een raam dat oostelijk gericht is zodat de plant licht krijgt, maar niet in de volle zon komt te staan later op de dag. ‘s Zomers zullen de knoppen meer opengaan doordat er dan meer licht is.

Orchideeën water geven

‘s Zomers wordt aangeraden orchideeën 1x/week weter te geven, ‘s winters 1 keer om de tien dagen. Ze houden van een dompelbad (dompel de kluit zo’n 5 minuten in lauw water), zeker in volle bloei. Ook verneveling met een plantenspuit doet hen goed.  Ze kunnen namelijk vocht opnemen via zowel de bloemen en bladeren als via hun wortels.

De beste service bij Tuincentrum Van Eeckhaut

Reeds 50 jaar biedt Tuincentrum Van Eeckhaut de mooiste orchideeën met de beste kwaliteit aan. Deze familiezaak is in de loop der jaren uitgegroeid tot een professioneel tuincentrum waar zowel kwaliteit als service hoog in het vaandel worden gedragen. Je vindt er een ruim aanbod aan planten, bloemen, bomen, tuinbenodigdheden en decoratie. Daarnaast staan onze medewerkers steeds ter beschikking om een antwoord te bieden op al jouw vragen of voor een passend advies op maat.

Tuincentrum Van Eeckhaut heeft de mooiste orchideeën met de beste kwaliteit.
Kom bij Tuincentrum Van Eeckhaut het uitgebreid assortiment orchideeën ontdekken!