In maart begint de lente en dan voelen tuinliefhebbers het kriebelen. Het is de eerste maand van het jaar waarin we volop aan de slag kunnen gaan. Voor zover het niet vriest of niet te veel regent, want op dat vlak is maart, zoals elke maand eigenlijk in Belgi├ź, behoorlijk onvoorspelbaar.

Maart is het ideale tijdstip om je tuin te bemesten. Zorg ervoor de juiste mest voor de juiste plant gebruikt. Heesters, fruitbomen, hagen of gras, ze vragen allemaal hun specifieke voedingsstoffen. Overdrijf nooit met de hoeveelheden. Maar als je consequent je planten bemest zie je later op het jaar zeker het resultaat!

Onderhoud voor de grasmachine

Als het weer meezit, kun je begin april het gras beginnen maaien. Maak daarom nu nog van de gelegenheid gebruik om je grasmaaier te laten onderhouden. Het rendement van je grasmachine verhoogt enorm als er een goeie luchtfilter en een nieuwe bougie geïnstalleerd is. Ook een geslepen mes bij het begin van het nieuwe tuinseizoen doet wonderen. Met een stomp mes trek je gras uit, terwijl een geslepen mes een veel mooier resultaat geeft.

Onkruid wieden

In maart doe je er goed aan om je borders en plantvakken al eens goed te wieden. In maart groeit het onkruid al volop. Als de winter zacht geweest is, gaat dit onkruid vanaf nu al weer gewoon zijn gangetje. Het goede is, als je er nu snel bij bent, dan krijgt het later in de lente de kans niet om echt wild te groeien.

Heb je in de tuin ook regelmatig last van slakken? Dan moet je ze nu proberen te vangen. In april leggen ze al hun eerste eitjes. Dit kunnen er gemakkelijk vierhonderd per slak zijn. En na drie weken komen de slakken uit die eitjes. Na een maand of twee kunnen deze slakken zich ook voortplanten, dus je kunt al bedenken hoeveel slakken je in je tuin zult hebben als je ze niet tijdig aanpakt. In de winkel tonen we je graag enkele methodes om slakken te bestrijden. Wist je dat sommige planten ook slakken weg houden?

Borders afwerken

Het gazon begint vanaf 6 graden al lichtjes te groeien. Het is nog niet iets te vroeg om het te maaien, maar je kunt de borders al mooi afwerken. Heb je veel last van mos, dan is maart ideaal om je gazon te verticuteren. En ook om gazonmeststof te strooien is maart ideaal.

Kortom, maart is de maand om met volle goesting aan de slag te gaan in de tuin en de eerste zonnestralen te voelen terwijl je enkele klusjes opknapt.

Heb je nog meer tips en advies nodig, bezoek ons dan in Tuincentrum Van Eeckhaut! We geven je steeds graag verder advies over de tuin.