Buxussen zijn in menig tuin en park te vinden. Maar omdat deze plant behoorlijk vatbaar is voor ziektes, wordt de buxus steeds vaker vervangen door de ilex. En dit is ook een perfect alternatief voor jouw tuin!

De buxus: een kwetsbare plant

Al eeuwenlang zijn buxussen een geliefde plant. In eerste instantie kwamen ze voornamelijk bij kloosters en in kasteeltuinen voor. Doordat ze gemakkelijk klein te snoeien zijn, waren de buxussen ideaal om een strakke vlakverdeling te maken. Zo ontstonden er in de klooster- en kasteeltuinen mooie vlakken met verschillende kruiden en kleurrijke bloemen. Tegenwoordig komt de buxus ook regelmatig voor in gewone tuinen of in parken. Maar hoe handig deze plant ook is, het heeft één groot nadeel. De buxus wordt namelijk veelvuldig geteisterd door ziektes en schimmels. En je wilt natuurlijk graag gezonde planten in je tuin. Om dit probleem op te lossen, kun je gaan werken met bestrijdingsmiddelen. Maar ons tuinadvies is om de buxus te vervangen door de ilex. Deze plant ziet er bijna hetzelfde uit alleen is het een heel stuk minder kwetsbaar dan de buxus. Op deze manier is je tuin een stuk gezonder en behoud je toch die sierlijke uitstraling waar je naar op zoek bent.

De Ilex crenata als ultieme vervanger

De ilex is er in veel verschillende soorten. Vooral de Ilex crenata wordt steeds meer gebruikt als vervanger van de buxus. De overeenkomsten beide planten zijn dan ook meteen duidelijk. Als je de plant ziet, verbaas je je er eigenlijk over dat er geen bordje met ‘buxus’ bij staat. Ze hebben diezelfde kleine, ovaalvormige groene blaadjes die kort op elkaar geplaatst zijn. En net als de buxus is de Ilex crenata mooi kort te houden. Toch behoren beide planten niet tot dezelfde familie. De ilex is namelijk een hulst. En daar zie je ook bij de Ilex crenata enkele kenmerken van terug. Want net als de hulst draagt de ilex kleine bessen. Maar hoe mooi deze er ook uitzien, ze zijn helaas niet eetbaar voor mensen. Vogels smullen er dan wel weer volop van, zeker tijdens de wintermaanden wanneer de vrucht wat zachter wordt. Hierdoor creëer je niet alleen een tuin die mooi is, maar heb je meteen genoeg levendigheid om je heen.

vervanger buxus, buxus, ilex

De groenblijvende ilex

Van de ilex heb je het hele jaar door plezier. Het is een erg sterke plant die gemakkelijk alle weersomstandigheden overleeft. Of het nu zomer is of winter: de ilex ziet er altijd goed uit. Het is namelijk een groenblijvende plant die zowel in zon als in schaduw perfect gedijt. Ons tuinadvies is wel om de ilex op een enigszins beschutte plek te zetten zodat de bladeren minder te lijden hebben. De ilex moet minimaal twee keer per jaar worden gesnoeid. Mei en september zijn hiervoor de beste maanden. Een beetje basisbemesting erbij doet wonderen. Met de juiste verzorging groeit de ilex sneller dan de normale buxus. Al binnen korte tijd heb je die mooie tuin die je voor ogen had.

De taxus als alternatief

Een ander alternatief voor de kwetsbare buxus is de taxus. Deze conifeer is vooral ideaal als je een kleine haag wilt maken. Want de sterke plant is eenvoudig te snoeien. Het is dan ook niet voor niets dat de populariteit van de taxus nog altijd toeneemt. En als je het goed onderhoudt, kan de plant behoorlijk oud worden. Let er wel op dat de taxus zeer giftig is voor mens en dier. Dat komt omdat het baccatine bevat. Deze grondstof heeft echter een wel een positieve werking. Het is namelijk de belangrijkste ingrediënt voor het kankerbestrijdende middel Taxol.

Ben je geïnteresseerd in de ilex of de taxus? Of heb je behoefte aan professioneel tuinadvies? Breng dan een bezoek aan Tuincentrum Van Eeckhaut!