April is een drukke maand in de tuin. Het is tijd om te beplanten, bemesten en zaaien. Met deze handige tuintips weet je precies wat er deze maand allemaal te doen is!

De tuin beplanten met bodembedekkers

Een mooie volle tuin is de droom van veel groenliefhebbers. En hoe leuk is het dan om de bodem te bedekken met speciale bodembedekkers? Deze planten zijn niet alleen mooi voor het aanzicht, maar ze hebben ook nog eens een echte functie. Bodembedekkers voorkomen immers dat de grond uitdroogt tijdens droge periodes. Maar dat is niet alles. Deze bodembedekkers houden namelijk meteen de groei van onkruid tegen. Zo houd je je tuin netjes zonder dat het al teveel tijd kost.

De kuipplanten kunnen weer naar buiten!

Tijdens de afgelopen maanden hebben er heel wat kuipplanten overwinterd in garages en tuinhuisjes. Maar nu de grootste kou het land uit is, kan alles weer naar buiten. Wij geven wel altijd de tuintip om de weersverwachting goed in de gaten te houden. Het beste kun je de kuipplanten namelijk bij bewolkt of regenachtig weer naar buiten zetten. Op deze manier kunnen de planten even rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Doe je deze klus tijdens een warme, zonnige dag dan loop je het risico dat de bladeren in de zon verbranden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Heb je geen mooie kuipplanten meer, kom dan gewoon eens langs in ons tuincentrum. Wij hebben genoeg kuipplanten waar je je terras de komende maanden mee kunt opfleuren.

begonia-e1426239156721

Eenjarige zomerbloeiers zaaien

Als je een fleurige tuin in gedachten hebt voor de zomermaanden dan is het nu tijd om actie te ondernemen. Misschien heb je alvast een plek gereserveerd voor de dahlia, begonia, petunia of de Spaanse margriet. Een van onze tuintips is om deze zomerbloeiers in april te kopen en te zaaien. Je kunt ze natuurlijk een mooie vaste plek in de tuin geven, maar ook in een grote pot op het terras misstaan ze niet. Het zaaien van eenjarige zomerbloeiers is een klus die vrij weinig tijd in beslag neemt. En het resultaat mag er zijn. Want komende zomer heb je een heerlijke tuin om van te genieten.

Maak je eigen moestuin

Heb je altijd al een eigen kruidentuin willen hebben? Dan is april de perfecte maand om je hier eens in te verdiepen. In ons tuincentrum vind je tal van kruidensoorten die je vanaf dit moment kunt gaan zaaien. Denk bijvoorbeeld aan peterselie, venkel en anijs. Vind je het leuk om met kruiden en groenten bezig te zijn, dan is een kas ook een echte toevoeging aan je tuin. In deze kas kun je vanaf april tomaat, komkommer of paprika gaan planten. En kun je niet wachten om deze zomer je eigen aardbeien te mogen proeven? Tref hier dan deze maand de voorbereidingen voor. Wie nu de aardbeien plant, heeft daar in de zomer volop profijt van. Bereid je met zo’n gevarieerde moestuin maar vast voor op een lekkere maaltijd.

aardbeien, moestuin

Tuintips voor het bemesten van de planten

De bloemen en planten in je tuin hebben voldoende voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en bloeien. Hoewel de natuur zelf al een groot deel van het werk op zich neemt, is het toch af en toe nodig om de tuin een beetje bij te mesten. Deze klus kan het beste in april in je agenda staan. Want het vroege voorjaar is het moment dat planten de voedingsstoffen het beste opnemen. In ons tuincentrum valt het meteen op dat er verschillende soorten mest zijn, namelijk kunstmest en organische mest. In kunstmest zitten kunstmatige voedingsstoffen verwerkt. De mestsoort werkt vrijwel direct, maar het heeft slechts korter effect. In tegenstelling tot kunstmest is organische mest samengesteld uit natuurlijke stoffen. Wij geven dan ook altijd de tuintip om voor deze natuurlijke mest te kiezen. Dit is een stuk beter voor de planten en de grond zodat je tuin mooi gezond blijft.

Het is tijd om te scheuren

Vaste planten kunnen soms behoorlijk groot worden. Maar het gebeurt ook dat je planten het gewoon niet zo goed meer doen. In beide gevallen is er een handige oplossing: scheuren. Dit houdt in dat je de wortels uit elkaar trekt zodat er twee of meerdere planten ontstaan. Het is in feite een soort verjongingskuur waarna de vaste planten vanzelf weer volop tot bloei komen. En ze zijn sterker en gezonder dan ooit. Wij geven altijd de tuintip om vaste planten na een paar jaar te scheuren. Zo blijft je tuin en fris en gezond uitzien.

Wil je weten hoe het scheuren precies in zijn werk gaat? Of kun je wel wat andere handige tuintips gebruiken? Laat je dan adviseren door de specialisten van Tuincentrum van Eeckhaut.

Bron foto’s: www.tuinseizoen.com ; www.marktplaats.be ; www.floral-designs.org