In augustus nadert de zomer zijn einde. Profiteer van de laatste zonnige dagen door je tuin voor te bereiden op het najaar. Met deze tuintips is je tuin weer helemaal klaar voor de volgende bloei.

Geniet nog langer van je kuipplanten

Kuipplanten als pelargonium en fuchsia zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook gemakkelijk te vermeerderen. Dit doe je door de planten te kopstekken. Hiervoor kies je de scheuten die zich het afgelopen seizoen hebben gevormd. Neem kopstekken van ongeveer tien centimeter lang en verwijder de bloemen. Vervolgens verwijder je ook de onderste bladeren, en snijd je de stek onderaan schuin af. Gebruik eventueel stekpoeder, plaats de stek in verse aarde en geef regelmatig water.

Zeg het met bloembollen

Augustus is bij uitstek geschikt voor het planten van nieuwe bloembollen. Dubbele tulpen zijn bij velen favoriet. Je kunt hiermee een prachtig bloementapijt creëren. Plant ze in groepen van minstens tien stuks, met een onderlinge plantafstand van 7,5 cm. Wil je al in de herfst kunnen genieten van mooie bloemen, dan is het nu de tijd om krokussen te zaaien. Ze zijn leverbaar in diverse soorten, waaronder de saffraankrokus.

Gun je eenjarige planten een tweede leven

Wist je dat je van sommige eenjarige blikvangers meerdere jaren plezier kunt hebben? Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar de zaden zijn winterhard. Zaai ze uit in september, en je geniet het volgende tuinseizoen van een vroege bloei. De volgende soorten zijn het proberen waard:

juffertje-in-het-groen (Nigella damascena)
klaprozen (Papaver somniferum)
eenjarig ridderspoor (Consolida ajacis)
bijenbrood (Phacelia)
straalscherm (Orlaya grandiflora)
korenbloem (Centaurea cyanus)


Maak komaf met slakken

Niet alleen in de lente, maar ook in de herfst vermeerderen slakken zich snel. Zeker in natte omgevingen hebben ze het naar hun zin. Gelukkig zijn slakken gemakkelijk te lokken met een uitgeholde meloen. Probeer ze wel ‘s avonds te vangen, want in de ochtend zijn de meesten alweer verdwenen. Blijft de slakkenplaag aanhouden? Bij tuincentrum Van Eeckhaut vind je alles voor een slakkenvrije tuin.

Augustus: tijd om te snoeien

De maand augustus is bij uitstek een tijd om te snoeien. Fruitbomen en -struiken kunnen na de oogst worden teruggesnoeid. Wacht niet te lang, want te laat snoeien zal de volgende oogst geen goed doen. Bij bessenstruiken snoei je de takken weg die hebben gedragen. De overige struik kan worden teruggesnoeid tot 120 cm.

Op zoek naar meer tuininspiratie?

Ben je op zoek naar nog meer ideeën voor je herfsttuin? Kom dan langs bij tuincentrum Van Eeckhaut en laat je inspireren!