Bestaan er kamerplanten die niet veel licht nodig hebben en graag in de schaduw vertoeven? Zeker en vast! Voor sommige planten is onrechtstreeks licht zeker voldoende of zelfs beter. Als er in een kamer licht genoeg is om bijvoorbeeld de krant te lezen, hebben planten zoals de sanseveria al voldoende licht. Daardoor heb je een grote keuze aan planten die je bijvoorbeeld in je slaapkamer of een andere schaduwrijke plaats kunt zetten.

Sanseveria

De San Severia is een uitstekende kamerplant om in de schaduw te plaatsen!

 

Om te groeien heeft een plant licht nodig. Het proces van fotosynthese, dat de groei van een plant mogelijk maakt, betekent eenvoudig gezegd dat de bladeren van een plant licht opnemen en dit omzetten in koolhydraten, die ervoor zorgen dat de plant groter wordt. Kamerplanten die uitbundig bloeien of die bijvoorbeeld vruchten dragen, staan best in een omgeving met veel licht. Anderzijds zijn er ook planten die helemaal niet zo veel licht nodig hebben.

 

Een typisch voorbeeld van een plant die niet veel licht nodig heeft is de sanseveria (ook bekend onder de naam “vrouwentongen”). Dit is een bekende plant met rechtopstaande lange bladeren die op een scherpe punt eindigen. De plant werd vroeger vaak voor ramen geplaatst. De sanseveria mag je altijd in de luwte zetten, toch zal de plant gemakkelijk groeien. 

 

 

De spathiphyllum bloeit ook zonder zonlicht

 

Ook de Spathiphyllum heeft weinig direct zonlicht nodig.

Een andere leuke plant om in het donker te zetten is de spathiphyllum (ook wel “lepelplant” genoemd). Het mooie is dat dit een plant is die ook gemakkelijk bloeit. De bloemen zijn wit en steken hoog boven de plant uit. De plant houdt van de onrechtstreeks licht en is ook heel gemakkelijk te verzorgen. Je kunt de spathiphyllum nooit echt te veel water geven bijvoorbeeld. 

 

Er zijn nog veel meer planten die het niet zo op de felle zon begrepen hebben. We denken bijvoorbeeld aan de philodendron, de areca, de calathea en de dracaena. Deze planten hebben telkens ook een zuiverende werking op de lucht. Daarom kun je ze gemakkelijk in je slaapkamer zetten. Wil je nog meer informatie? Of wil je de planten die we hier besproken hebben graag eens in het echt zien? Spring dan zeker eens binnen in Tuincentrum Van Eeckhaut! We helpen je graag met concrete tips om kamperplanten zo goed mogelijk te verzorgen. Tot binnenkort!