In de tuin werken tijdens de eerste maand van het jaar is niet alleen goed voor je planten, bomen en gazon, maar ook voor jezelf. Een paar uurtjes stevige beweging in de buitenlucht zullen je goed doen en geven de winterblues geen kans! Dus trek je stevige schoenen, handschoenen en een dikke jas aan, deze klusjes liggen op je te wachten:

De kerstboom planten

Had je dit jaar een echte kerstboom met een kluit stevige wortels? Als de grond niet is bevroren, plant hem dan in je tuin. Maak een diep plantgat en voorzie rijkelijk van goede potgrond. De eerste weken moet je je kerstboom wel regelmatig water geven. Wil je je boom bij de volgende kerst opnieuw gebruiken? Steek hem dan met pot en al in de grond.

Snoeien doet groeien

Ook in januari kan je snoeien, ga wel enkel aan de slag wanneer de temperaturen boven de nul graden uitkomen. De wingerd, klimop of klimhortensia kunnen misschien wel een flinke beurt gebruiken. Bomen en struiken kan je in januari in vorm snoeien, ook de appel- en perenbomen en bessenstruiken. Wanneer het niet stoort, laat je de dode takken en bladresten best liggen. Ze zullen de grond beschermen tegen de vrieskoude en ze zijn ook de ideale plek waar insecten en kleine dieren beschutting kunnen zoeken.

Heb je karakteristieke knotwilgen in je tuin staan? Ook die kan je snoeien. Gooi de takjes niet weg, daarmee vlecht je borderranden of kleine hegjes.

Bomen en struiken (ver)planten

Meer groen nodig in je tuin? Dat kan door nieuwe struiken of bomen aan te planten. Of misschien wil je wel enkele exemplaren verplaatsen? Januari is daarvoor een geschikte maand! Als je bomen of struiken gaat verplaatsen, neem dan zoveel mogelijk wortelkluit mee geef de volgende weken voldoende water.

Ook in januari komen er nog bladeren op je gazon te liggen. Die verwijder je snel met een multihark of een bladblazer. Zo zal je gazon niet verkleuren en afsterven. Maak van de afgevallen bladeren bladcompost, die kan je in later gaan gebruiken.

Takken en twijgjes verzamelen

In januari waait het regelmatig. Verzamel alle takken en twijgjes, perfect geschikt voor de haard of kachel en lekker warm!
Haag planten
Ben je aan een nieuwe haag toe in je tuin? In januari kan je bladverliezende hagen planten. Dat zijn bijvoorbeeld beuk, haagbeuk en meidoorn. Doe dit werkje niet als de grond bevroren is, en denk ook aan bodemverbeteraar bij het planten en organische meststof (toe te voegen vanaf de lente). Je nieuwe haag verwacht ook regelmatig water!

Vogels verzorgen

Tijdens de koude wintermaanden kunnen de vogels in je tuin best wat hulp gebruiken. Knutsel daarom je eigen voedertafel, en voeder de vogels met tafelrestjes zoals brood, kaaskorstjes enzovoort. In de winter mag je daar best wat vetrijke producten aan toevoegen zoals vetbollen en pindaslingers.

Hulp nodig bij je tuinklusjes? Bij Tuincentrum Van Eeckhaut staan we voor je klaar met het nodige advies, het juiste plantmateriaal en tuinproducten van topkwaliteit.