De feestdagen zijn achter de rug en dat betekent dat je je weer op de dagelijkse tuinklussen kunt storten. Met deze tuintips leg je een goede basis voor de komende maanden!

Laat je in ons tuincentrum inspireren voor nieuwe tuinideeën

In januari is er nog niet veel te doen in de tuin. Natuurlijk zijn er groenblijvende planten waar je goed voor moet zorgen. En daarnaast moet je er op letten dat de vogels tijdens deze koude periode genoeg te eten hebben. Maar daar houdt het wel zo’n beetje op. Juist omdat januari een vrij rustige tijd is op tuingebied, geven wij je het tuinadvies om in deze maand alvast plannen te maken voor de lente- en zomermaanden. Zeker als je grote klussen in je hoofd hebt zitten, moet je hier op tijd mee beginnen. Misschien heb je al ideeën voor nieuwe bestrating of wellicht is het tijd om de tuin een complete metamorfose te geven. Als het buiten droog is, kun je in januari zelfs al een begin maken aan je nieuwe tuin. En weet je niet zo goed waar je moet beginnen? In ons tuincentrum doe je al snel inspiratie op.

Geef vroegbloeiende planten de kans om te groeien

Voor een mooie tuin volg je ons tuinadvies en plant je bloemen en struiken voor elk seizoen van het jaar. De vroegbloeiende planten uit ons tuincentrum zijn een mooie aanwinst voor elke tuin. Voorjaarsbloeiende planten krijgen vaak gele bloemen, zoals de schijnhazelaar, de kronkelhazelaar, het Chinees klokje en de ranonkelstruik. Omdat deze voorjaarsbloeiers over twee maanden alweer tot leven komen, moet je ze wel de kans geven om te groeien. Gevallen bladeren belemmeren dat proces. Maak in januari eens een ronde door de tuin en verwijder alle gevallen bladeren rondom de vroegbloeiende planten. Op deze manier geef je ze alle kans om uit te bloeien tot prachtige bloemen en planten.

voorjaarsbloeiers, schijnhazelaar, kronkelhazelaar, corylopsis
Schijnhazelaar (Corylopsis)

Tuintips voor achterstallig onderhoud

Nog zo’n klus die je het beste op je kunt nemen tijdens de koude wintermaanden, is het onderhoud. Want in het voorjaar heb je genoeg andere dingen te doen waardoor je geen tijd meer overhoudt voor dit achterstallige onderhoud. Daarom is het verstandig om in januari je tuingereedschap nog eens na te lopen. Moeten de snoeischaren nog geslepen worden? En loopt de grasmaaier nog wel soepel genoeg of kan deze wel een beetje olie gebruiken? Misschien heb je zelfs nieuwe gereedschap uit ons tuincentrum nodig. Vanzelfsprekend beperk je je bij het onderhoud niet alleen tot het gereedschap. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar het houten hekwerk. De kans is groot dat dit wel een likje verf kan gebruiken. Nu veel van de planten die je bij de schutting hebt staan nog kaal zijn, kun je er gemakkelijker bij zodat je de klus snel kunt klaren. Zo kunnen je gereedschap en schutting er voorlopig weer tegenaan.

Aandacht voor je fruitbomen

Nu de wintermaanden wat minder streng worden, kun je hier gemakkelijk van profiteren. Als de weersomstandigheden gunstig zijn dan is het heel goed mogelijk om in januari alvast te beginnen met het planten van fruitstruiken. Deze bomen en struiken zijn gewoon te koop in ons tuincentrum. Wil je over een paar maanden mooie, rijpe vruchten kunnen plukken, strooi dan meteen een beetje kalk bij de fruitbomen. Het kalk is nodig voor de ontwikkeling van onder andere de druif en de kersen- of pruimenbomen. Een goed tuinadvies is om gemalen eierschalen te gebruiken als alternatief voor kalk. Deze oude truc werkt nog altijd perfect. Januari is ook een goede tijd voor andere bomen en heesters om geplant te worden. Houd hierbij wel het weerbericht in de gaten, want het planten moet wel in een vorstvrije periode gebeuren.

fruitboom, fruitbomen, winter, kalk

Tuintips voor het snoeien van bomen en klimplanten

In ons tuincentrum vind je een groot aantal bomen en klimplanten. En misschien sta je er niet zo bij stil, maar in januari moeten veel van deze planten gesnoeid worden. Veel bomen zijn in deze maand in winterrust waardoor je met het snoeien het groeiproces niet stoort. Als je dat vóór de jaarwisseling nog niet gedaan hebt, dan moet je begin deze maand beslist de bloedende soorten snoeien. Januari is immers je laatste kans om te snoeien voor de sapvorming weer op gang komt. Het gaat daarbij onder andere om de kastanje, de druif of de berk. Daarnaast is januari ook een perfecte maand om de dode takken uit je bomen te verwijderen. En wil je dat er weer wat meer vorm komt in je bomen en struiken? Zolang de planten nog in winterrust zijn, kun je er alle kanten mee op.

Met deze tuintips tref je vast de eerste voorbereidingen voor een stralende tuin in het voorjaar. Kun je nog wat extra tuinadvies gebruiken? De professionals van Tuincentrum Van Eeckhaut helpen je graag!