Leibomen zijn de laatste jaren steeds populairder. Het zijn dan ook bomen met vele voordelen. Ze bieden bescherming tegen ongewenste blikken van buiten. Op het platteland worden ze daarnaast veel gebruikt als een natuurlijke zonwering. Dat kan natuurlijk ook uitstekend in de stad.

Welke boom kies je?

Er zijn vele bomen die als leiboom kunnen worden gebruikt. Van oudsher zijn dat de leilinde en de plataan. Deze boomsoorten groeien snel en vormen veel zijtakken, zodat ze in een korte tijd al dicht begroeid zijn. Bovendien zijn deze bomen goed bestand tegen ziektes en ze zijn onderhoudsvriendelijk: je hoeft ze slechts één of hooguit tweemaal per jaar te snoeien.

Wintergroen of bladhoudend?

Wintergroene leibomen zoals de steeneik en de conifeer blijven groen in de winter, maar ze zijn minder goed bestand tegen vorst. Het blad van bladhoudende leibomen zoals de groene beuk (Fagus sylvatica) of rode beuk (Fagus sylvatica purpurea) verkleurt in de winter, zodat je wel verzekerd blijft van je privacy. In de lente krijgen deze bomen weer jong groen blad. Andere bomen die geschikt zijn als leiboom, zijn de glansmispel, laurier en laurierkers.

Leibomen planten

Het najaar is een uitstekende periode om leibomen te planten. Als het nodig is, kun je grondverbeteraar toevoegen op de plek waar je de boom plant. Het enige dat bij het planten van leibomen van belang is, is de onderlinge afstand. Wanneer je meerdere leibomen wilt planten, dan kun je ze het beste op minimaal zo’n 2,5 meter van elkaar zetten. Uiteraard moeten ze ook op één lijn staan. Na het planten is het wel zaak om de boom regelmatig water te geven zodat de kluit vochtig blijft. Giet geen water in het plantgat. Dan loop je het risico dat de boom te nat komt te staan. De takken geleid je met speciale houten frames, maar je kunt de horizontale takken ook aan elkaar verbinden met lange bamboe stokken.

Wil je ook leibomen in je voortuin? Bij Tuincentrum Van Eeckhaut hebben we diverse soorten.

Uiteraard geven we je ook graag advies als je vragen hebt over het planten, snoeien en geleiden van leibomen.