Bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven in onze grijze steden. Enerzijds is er het hele drama van insecticiden en pesticiden, maar daarnaast is er ook een tekort aan bloemen en planten in de tuin. Mensen die in steden wonen, hebben vaak geen tuin en van bloemen en planten op het terras is ook niet altijd sprake. Het is echter belangrijk dat we er alles aan doen om de bijen een handje te helpen gezien zij een belangrijk deel uitmaken van ons ecosysteem.

Het belang van de bijen

Het belang van bijen wordt enorm onderschat. Zij worden gezien als een bron van honing, maar in werkelijkheid doen zij meer dan enkel zoetigheid creëren. Zo zijn bijen verantwoordelijk voor 90% van de bestuiving bij bloemen en planten. Zonder hun aanwezigheid zouden bloemen en planten in de tuin snel verdwijnen. Maar ook de fruitteelt zou zwaar te lijden krijgen indien er geen bijen meer zouden zijn. En het gaat zelfs verder dan een fruitsalade. Bijen spelen ook een rol bij het vervaardigen van katoen. Dat ze de nodige aandacht krijgen in het tuincentrum zal dus niet verbazen.

bijen, tuin, honing, kruiden

Tips van je tuincentrum

Zoek je een manier om bijen te helpen in hun strijd om te overleven, breng dan zeker een bezoekje aan Tuincentrum Van Eeckhaut. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste bloemen en planten om je tuin bij-vriendelijk te maken. Je zal niet enkel een selectie bloemen en planten vinden, je kan ook bij ons terecht voor tips rond bijen in je tuin. Enkele bloemen en planten die thuishoren in een bij-vriendelijke tuin zijn lavendel, zonnebloem, zonnehoed, kattenkruid, hemelsleutel, lange ereprijs en herfstaster. Daarnaast zijn kruiden als tijm, salie, bieslook en marjolein of oregano ook echte favorieten van onze zoemende vrienden.

BIJzonder creatief

Ben je een geboren knutselaar? Dan kun je overwegen om zelf aan de slag te gaan. Een bijenhotel kun je maken door gaten in een stuk hout te boren met een dikte van 5 tot 12 millimeter en een diepte van 8 tot 20 centimeter. Dit bijenhotel hang je op een hoge plek in de tuin omgeven door bloemen en planten. Het hout en de materialen om het hotel mee te maken, zijn in het tuincentrum te vinden.

Sta je te popelen om van je tuin een veilige haven voor bijen te maken? Tuincentrum Van Eeckhaut is de ideale startplek voor de aanschaf van perfecte bij-vriendelijke bloemen en planten.

Neem een kijkje op onze Pinterest-pagina.