Een fruitboom is ideaal om in je tuin te zetten. Ze zijn niet enkel kleurrijk van uiterlijk, maar leveren ook manden vol fruit op. Voor dat laatste is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Je fruitboom vraagt eigenlijk niet veel terug voor een zelfgemaakte appeltaart waar ze tijdens familiefeesten jaloers op gaan zijn. De volgende tips helpen je al heel wat verder.

Welke boom past in jouw tuin?

Vooraleer je kan beginnen bakken, moet je eerst kiezen welke boom er in jouw tuin past.Als je tuin een beperkte oppervlakte heeft, kan je best leibomen, patio’s en ballerina’s planten. Daarnaast moet je nadenken wat voor soort vrucht je wilt telen. Zeker bij een appelboom is dat belangrijk: stevig en zuur of liever een zoete moesappel voor in de appelmoes? Je plant de boom best op een zonnige plaats, vooraleer de echte zon doorbreekt. Tussen november en december is ideaal. De plantafstand hangt af van de gekozen grootte. Laagstammen vereisen bijvoorbeeld minder ruimte dan halfstammen. Je bekijkt ook best op voorhand wanneer jouw fruitboom rijp gaat zijn. Kwestie van niet op vakantie te vertrekken en een tuin vol rotte appelen aan te treffen…

Onderhoud van je fruitboom

Mest is bij je fruitboom essentieel. Bij een jonge boom is een handvol al voldoende, en naarmate de boom ouder wordt kan je wat meer toevoegen. Kunstmest is eigenlijk niet nodig. Een brede en algemene bemesting is al voldoende. Om ervoor te zorgen dat die mest beter door de boom wordt opgenomen, strooi je best een handje kalkkorrels rondom de stam. Dit regelt ook vanzelf de zuurtegraad van de grond. Eenmaal de boom uitgegroeid is, is het belangrijk ze te beschermen tegen insecten. Die zijn helaas ook fan van een rijpe fruitboom. Door vruchtboomcarbolineum te spuiten, breng je een waslaagje over de eitjes van insecten aan zodat ze niet uitkomen op de boom. Het is een goede preventiemaatregel voor boomrassen die gevoelig zijn voor ziekten.

Vruchten plukken

Om te weten of de tijd rijp is om je appelen en peren te plukken, probeer je er een los te trekken. Zit de vrucht nog erg vast? Dan is ze onrijp. Maar valt de appel te ver van de boom? Ai, dan zijn ze overrijp en misschien enkel nog geschikt voor appelmoes. Na het oogsten, is het belangrijk je boom regelmatig te snoeien. Wij helpen je in ons tuincentrum graag verder met meer informatie en het geschikte materiaal om nog lang van zelfgemaakte appeltaarten te kunnen genieten.

fruitboom, fruitbomen, winter, kalk