Wat voor tuin je ook hebt, tuincentrum Van Eeckhaut heeft een aantal handige tips, waarmee je de natuur helpt en nog meer kunt genieten van je eigen stukje paradijs.

We zijn het een beetje verleerd, maar vroeger at vrijwel iedereen van de opbrengst van eigen grond. Heb je een moestuin met fruitbomen? Augustus is de maand bij uitstek om bramen, frambozen, kruisbessen en vijgen te oogsten. Ook courgettes en komkommers oogst je het beste in augustus, vooral als ze nog wat klein zijn. Vaak zijn ze malser dan groente die je langer laat doorgroeien. Als je bessen hebt geoogst, is het zaak om te beginnen met snoeien. Frambozenstruiken mag je gerust tot bijna aan de grond snoeien. Bij aalbessen beperk je je tot de oudste gesteltakken. Plant alvast aardbeien zodat je het volgende jaar sneller en meer kunt oogsten. Druiven zullen in augustus nog niet rijp zijn. Verwijder druivenbladeren die rond de vruchten zitten. Door het extra zonlicht zullen je druiven zoeter worden. Sperziebonen oogst je ook in augustus Vergeet niet om nieuwe in te zaaien, zodat je in de herfst van een tweede oogst kunt profiteren.

Tips voor algemeen onderhoud

De nachten worden langzamerhand weer langer. Hierdoor kan het ‘s ochtends vochtiger zijn dan in juni of juli. Je kunt meer last krijgen van schimmels en slakken. Bestrijd schimmels met biologische bestrijdingsmiddelen. Slakken kun je van kwetsbare planten weren door schelpenzand te strooien. Slakken zullen die stukken van je tuin mijden. Overdag kan het erg warm en droog zijn. Sproei regelmatig je tuin of geef de meest waterminnende planten voldoende vocht. Slijp je snoeigereedschap en begin met het snoeien van je coniferen, naaldbomen en hagen. Een aantal tuinplanten krijgt in augustus nog een flinke groeispurt. Bind deze planten op, of geef ze goede ondersteuning met houtjes. Veel bloemen in je tuin? Knip de uitgebloeide bloemen af en geef je rozenstruiken nog wat extra bemesting, zodat ze ook in de herfst welig tieren.

Vijver in de tuin?

Water verdampt snel als het warm is. Vul je vijver regelmatig bij met een tuinslang. Als je op het wateroppervlak spuit, voeg je tegelijkertijd zuurstof toe. Als je last krijgt van algengroei, is het zaak om de hardheid van het vijverwater te controleren. Is het water voldoende hard, dan hebben algen minder kans.

Planten, tuingereedschap en goed advies

Heb je planten, tuingereedschap of goed tuinadvies nodig? Kom eens langs bij Tuincentrum Van Eeckhaut in Oostakker bij Gent.