De zomer is weer voorbij en dat betekent dat er in de tuin weer werk aan de winkel is. We brengen je graag op de hoogte van welke bloemen en planten je best plant in september of welke net dan bloeien. Daarnaast geven we je met veel plezier advies mee voor een mooie najaarstuin. Met deze tuintips ga je alvast goed het najaar in!

Leg de basis voor een mooi gazon

Een goed verzorgd gazon doet wonderen in je tuin, mits je het goed bijhoudt. In de nazomer groeit het gras krachtig door. Je zult daarom nog steeds regelmatig moeten maaien om het netjes te houden. Heb je nog geen gras in de tuin maar staat dit wel op je verlanglijstje? Volg dan ons tuinadvies en zaai het gras in deze maand. Door de warme bodem gedijt het gras namelijk direct goed. Ook als er kale plekken zijn ontstaan in het gazon, is dit de ideale periode om bij te zaaien. En als je toch bezig bent, haal dan meteen even het mos weg. Zo ligt de grasmat er weer perfect bij!

Tijd om coniferen en heesters te planten

Tijdens het najaar en de wintermaanden liggen veel tuinen er nogal kaal bij. Toch is dat zonde. Plant wat coniferen en heesters. Dit tuinadvies is een mooie oplossing om het hele jaar door wat groen in je tuin te hebben. De beste tijd om dit te planten, zijn de weken van half september tot eind oktober. Zorg dat je van tevoren een goed idee hebt wat je tuin nog nodig heeft, zodat de coniferen en heesters op tijd de grond in kunnen. Zo heb je in de winter stevige planten in de tuin die weer en wind kunnen doorstaan.

Houd de zomerse kleuren nog even vast

In het voorjaar en de zomer heb je genoten van een tuin vol fleurige bloemen en planten. In het najaar komt hier abrupt een einde aan. Om toch nog een poosje wat kleur te behouden, kun je je tuinbakken vullen met late bloeiers. Denk bijvoorbeeld aan chrysanten. Deze passen perfect in potten op je terras maar je plant ze net zo makkelijk tussen het groen in je tuin. Door deze vrolijke planten blijft de tuin lekker kleurrijk als je de zomerse bloemen weghaalt.

chrysanten, najaar, tuintips

Chrysanten zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren waardoor je altijd de sfeer creëert die jij voor ogen hebt. Maar dat is niet de enige fleurige plant voor het najaar. Want ook de rozen die je in de tuin hebt staan, kun je nog tot de eerste vorst mooi houden. Ons tuinadvies is om de plant een beetje rozenmest te geven. Het resultaat mag er zijn!

Bereid je voor op het voorjaar

Het voorjaar lijkt nog erg ver weg. Toch raden we aan om nu al na te denken over hoe je tuin er over een half jaar uit moet zien. Vanaf de maand september tot december kun je namelijk weer voorjaarsbollen planten. Wat dacht je van tulpen, krokussen of narcissen? Plant je deze op tijd dan heb je er in het vroege voorjaar veel plezier van. Daarnaast is dit het moment om planten die in het vroege voorjaar bloeien, te verplanten of delen. September is daar uitermate geschikt voor omdat de grond nog steeds warm is. Op deze manier heb je een prachtige tuin als de zon in het voorjaar weer voorzichtig tevoorschijn komt.

Maar eerst komt de winter nog

De ijzige wind, kou en sneeuw zijn elementen die nu eenmaal bij het winterse weer horen. Veel tuin- en kuipplanten zijn hier echter niet op gemaakt. Om te overleven moeten zij overgaan op de winterstand. Volg daarom ons tuinadvies en wees vanaf nu voorzichtig met het mesten van de planten. In de meeste meststoffen zit namelijk stikstof waardoor de ze harder gaan groeien. En het is juist niet de bedoeling dat de plant in deze periode nieuwe twijgen gaat aanmaken. Wil je ze toch bemesten, gebruik dan speciale najaarsmest. Dit bevat geen stikstof waardoor het niet extra gaat groeien.

herfst, herfstkleuren, tuin herfst

Smaakmakers zaaien en oogsten

Ben je de trotse bezitter van een eigen kruidentuin? Dan heb je deze maand wel wat te doen. Zo is dit bijvoorbeeld het laatste moment dat je basilicum kunt oogsten. Maar ook je bieslook, munt of rozemarijn is misschien wel klaar om in de keuken te gebruiken. Wie nog wat koriander of dille wil zaaien, moet dat deze maand doen. Hierna is het seizoen voorbij en moet je weer wachten tot het vroege voorjaar.

Tuinadvies voor groente en fruit

In je moestuin gebeurt er heel wat in het najaar. Groenten als tomaten en courgettes zijn rijp genoeg om te oogsten. Zo heb je meteen verse ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. Ook frambozen kun je dit jaar voor de laatste keer oogsten. Dus geniet nog één keer van die lekkere zoete smaak. Toch is dit zeker niet alleen de tijd om te oogsten. Er zijn namelijk genoeg groente- en fruitzaden die je nu nog kunt zaaien om er in de wintermaanden plezier van te hebben. Plant wat spinazie of rabarber. Daar is september het ideale moment voor. Wil je het hele jaar door een goede moestuin hebben? Ons tuinadvies is om een eigen compostbak te maken. Met alle bladeren die de komende maanden gaan vallen, heb je heel wat verse compost om je groente en fruit mee te bemesten.

rabarber kweken, rabarber planten, rabarber oogsten

Kun je wel wat professioneel tuinadvies gebruiken? Of ben je op zoek naar nieuwe zaden of planten voor in de tuin? Tuincentrum Van Eeckhaut helpt je graag!