De klokt tikt verder en tijden evolueren, maar toch staan wij graag nog even stil bij de groenten en kruiden die we de afgelopen decennia (onterecht?) uit het oog verloren zijn. Bij Tuincentrum van Eeckhaut willen we die kruiden niet nog verder de vergetelheid induwen. Een kleine bloemlezing.

Warmoes (Betal vulgaris var. cicla)

De Warmoes is familie van de voeder- en suikerbiet, maar is ook bekend als snijbiet. Toch zijn de twee niet niet helemaal identiek. Warmoes heeft een veel kleiner wortelgestel en het is een vrij onbekend gewas dat weinig gekweekt wordt. Er bestaan verscheidene variëteiten en die zorgen er soms voor dat de planten niet alleen in de keuken maar ook in de tuin werden gebruikt, vooral als decoratie. Daarnaast biedt de groente veel voordelen: gemakkelijk te telen, groeit snel en neemt weinig plaats in.

Pimpernel (Sanguisorba minor)

Ook Pimpernel is de afgelopen jaren in onbruik geraak en het is zelfs niet meer frequent te vinden. Nochtans is het een zeer bruikbaar kruid in de keuken. De steeltjes geven een frisse komkommerachtige smaak aan drankjes en de blaadjes passen uitstekend in een slaatje. Vroeger werden de bloemen van dit vergeten kruid zelfs gebruikt om wijn te aromatiseren.

Tuincentrum Van Eeckhaut vergeten groenten en kruiden

Brave Hendrik (Chenopodium bonus-henricus)

De Brave Hendrik of wilde spinazie is een zeer oude groente, waarbij de geplukte bladeren maar één dag bewaard kunnen worden. Het donkergroen blad komt voor op bewerkte, vochtig, zeer stikstofrijke grond rond boerderijen en mesthopen. De smaak van de het blad is milt en zacht en kan als spinazie gegeten worden, terwijl de jonge scheuten kunnen dienen als asperges. De Brave Hendrik vormt een goede remedie tegen darmstoornissen en wordt gebruikt in zalven tegen verschillende soorten pijn.

Teunisbloemwortel (Oenothera biennis)

De witte wortel van de Teunisbloem werd vroeger veel gegeten als groente en wordt roze eens hij gekookt is. De wortel is, eens geoogst, slechts een paar dagen houdbaar in de koelkast. De wortel wordt op dezelfde manier als schorseneren bereid. Ook de jonge bladeren zijn eetbaar en kunnen rauw in een slaatje. Het is nog steeds een gekende medicinale plant. In de natuurwinkel kan je teunisbloemolie kopen en die zou onder meer helpen bij depressies.

Bij Tuincentrum Van Eeckhaut vind je een ruim assortiment aan vergeten kruiden en groenten. Kom zeker eens langs en blaas de vergeten kruiden en groenten nieuw leven in!