Laat de groene vingers kriebelen in februari

In februari kan het nog aardig koud zijn, maar als de zon schijnt dan voel je gegarandeerd je vingers kriebelen en wil je aan de slag in de tuin. Om je wat inspiratie te geven zetten we hier enkele zaken op een rijtje die je in februari kan doen. Je kan ook altijd tuincentrum Van Eeckhout bezoeken, we geven je graag meer tips en advies.

Grote klussen

Februari is de ideale maand om wat grotere klussen op te knappen. De natuur is nog in rust, en zo kun je je langverwachte pad aanleggen, het tuinhuis een laagje beits geven of zelf een houten terras met tegels plaatsen. Allemaal werken die je achteraf veel voldoening geven en je van je lijstje met tuinprojecten kan schrappen. In februari zorg je dus voor de spreekwoordelijke mise-en-place van de tuin. Eveneens tot deze categorie behoort het aanplanten van nieuwe vaste planten, of het verplanten van heesters die te groot geworden zijn. Dit doe je best als de winter op zijn laatste benen loopt, want zodra de groei begint is het te laat.

Doelgericht snoeien

Heb je fruitbomen in de tuin, dan is februari ook een prima maand om deze bomen te snoeien. Verwijder de opgeschoten takken en waterloten. Observeer de bomen zorgvuldig en zorg dat de grootste takken naar het licht toe groeien. Let er ook op dat er voldoende zonlicht kan doordringen in de boom. Verwijder daarom takken die naar binnen gericht zijn. Zonlicht zorgt ervoor dat het fruit straks lekker veel smaak krijgt. Grote snoeiwerken spreid je best over verschillende jaren.

Laat de compost komen

De winter heeft in februari ervoor gezorgd dat de compost in je compostbak of hoop goed verteerd is. Dan kun je nu van de gelegenheid gebruik maken om deze compost rond te strooien in de perkjes tussen je heesters. Zo geef je de wortels van de heester nog wat extra warmte tijdens de laatste vorst. Compost geeft zijn voedingsstoffen traag af en daar profiteren heesters later op het seizoen van.

Kleur

Zorg er in februari voor dat je terras er wat levendig uitziet. Planten zoals de helleborus zijn in februari op hun mooist en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Je kan ze in de volle grond planten maar ook in bloembakken. Zo kan je zowel je tuin als je terras opfleuren. Ook viooltjes zien er nu prachtig uit.

Kom eens langs in Oostakker en we geven je bij Tuincentrum Van Eeckhaut met plezier graag verdere tuintips.