De decembermaand is weer aangebroken. Dat betekent volop genieten van die gezellige feestdagen. Maar maak tussendoor ook wat tijd vrij voor de tuin. In de winter is er namelijk nog genoeg te doen!

sneeuw, tuin, tuintips, bloemen en planten

Je bloemen en planten beschermen tegen de kou
In december kan het koud zijn. Heel koud zelfs. En de vorst en sneeuw kan behoorlijk wat schade aanrichten aan je bloemen en planten. Want die mooie kuipplanten gaan een strenge nachtvorst echt niet overleven. Daarom is het belangrijk dat je het weerbericht in de winter goed in de gaten houdt. Wordt er een periode met vorst voorspeld? Zet je kuipplanten dan op een beschutte plek, bijvoorbeeld in een tuinhuis of de garage. Aan mensen die geen mogelijkheid hebben om de kwetsbare bloemen en planten naar binnen te halen, geven we altijd het tuinadvies om alles stevig in te pakken. Hiervoor kun je bij Tuincentrum Van Eeckhaut handige beschermhoezen kopen, maar een ouderwetse jute zak werkt natuurlijk ook prima tegen de kou.

Wintervorst

Nog meer tuintips voor de koude winter
Je bloemen en planten is niet het enige waar je aan moet denken deze winter. De grasmat en de vijver hebben net zo goed aandacht nodig. Eén van onze tuintips is om in december de laatste afgevallen bladeren van het gras te halen. Anders is de kans groot dat het gras onder het bladerdek afsterft. Houd er daarnaast rekening mee dat vorst het gazon extra kwetsbaar maakt. Dus heeft het gevroren? Loop dan niet over het gras, want beschadigingen liggen altijd op de loer. Ook bij de vijver moet je een aantal maatregelen nemen. Als tuinadvies geven we je mee om een ijsvrijhouder in de vijver te installeren. Zo weet je zeker dat er in de winter genoeg zuurstof in het water komt. Heb je een vijver die minder dan 30 centimeter diep is, overweeg dan om de vijverplanten in de schuur te laten overwinteren. Een ondiepe vijver is namelijk binnen korte tijd volledig bevroren, waardoor veel van je waterplanten afsterven.

Is de bodem wel nat genoeg?
De sproeier heb je inmiddels vast al opgeborgen. Maar houd je deze maanden wel een gieter bij de hand? Als het een poosje niet regent, moet je net zo goed water geven om te voorkomen dat de planten uitdrogen. Let vooral op bij de bloemen en planten die pas sinds kort in je tuin staan. In de groeiperiode kunnen ze namelijk wel wat extra hulp gebruiken.

 

Tuintips voor de moestuin
In de moestuin heb je het hele jaar door werk. Er zijn bijvoorbeeld nog genoeg groenten die je in december kunt oogsten. Wat dacht je van een maaltijd met veldsla, winterwortel of witlof? Natuurlijk mag ook de boerenkool deze winter niet op je bord ontbreken. Daarnaast kun je je in december alvast voorbereiden op het nieuwe seizoen. Dus maak de zaaibakjes schoon en controleer of je voldoende netten en meststoffen in huis hebt. Want voor je het weet, kun je weer volop gaan zaaien.

Creëer een echte kerstsfeer in de tuin
In de donkere wintermaanden kan je tuin soms wat saai ogen. Breng je tuin daarom in de loop van de maand alvast in de kerstsfeer. Misschien heb je wel een grote den of struik staan die je kunt versieren met kerstverlichting. Of hang je de lampjes liever aan de goot? Zo is het huis meteen mooi verlicht. Natuurlijk is er veel meer mogelijk. Bij Tuincentrum Van Eeckhaut vind je namelijk genoeg kerstdecoratie of een sfeervolle wintertuin te maken.
Help de vogels de winter door
Op de koude dagen in december kruip je zelf het liefst bij de verwarming. Maar de merels, roodborstjes en andere vogels moeten zichzelf warm zien te houden. Dat kost behoorlijk wat energie, terwijl er maar weinig bessen, insecten en zaden voorradig zijn. Wist je dat de kleinere vogels tijdens een koude nacht zelfs tien procent van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen? Het is dus noodzakelijk om ze in de winter bij te voeren. Zorg wel voor een beetje variatie. Zaden, appels, vetbollen en een slinger met pinda’s: op deze manier creëer je een tuin waar de vogels deze winter graag even komen eten.

Tuincentrum Van Eeckhaut heeft alles wat je nodig hebt voor een mooie wintertuin. En onze deur staat zes dagen per week voor je open!

tit bird on a bird feeder in winter park.