Nu het oktober is, wordt het buiten steeds kouder. Om goed voorbereid te zijn op de wintermaanden, volg je gewoon deze handige tuintips!

Maak het gras winterklaar

In de zomer heb je heerlijk genoten van het groene gazon in de tuin. Maar nu het herfst is, is het verstandig om de grasmat klaar te maken voor de winter. Het grote voordeel is dat het gras niet zo hard meer groeit in deze tijd van het jaar. Maai in oktober het gras nog een keer goed en vergeet daarbij niet om ook de randen bij te werken. Natuurlijk haal je het onkruid dat ertussen zit ook meteen weg. Toch betekent de komst van de herfst niet dat je niet meer naar de grasmat om hoeft te kijken. Juist doordat er nu zoveel bladeren van de bomen vallen, zul je regelmatig moeten harken. Laat je dit liggen dan loop je de kans dat het gras gaat rotten. Wil je het gras nog wat extra kracht geven? Strooi dan speciale najaarsmest over het gazon. Onze adviseurs in het tuincentrum kunnen je precies vertellen wat je nodig hebt en geven je meteen nog extra tuintips.

Een levendige tuin met groenblijvende bodembedekkers

Je wilt natuurlijk niet de hele winter tegen een kale tuin aankijken. Een mooie oplossing is om een aantal groenblijvende bodembedekkers te planten, zoalsĀ de schoenlappersplant, maagdenpalm of de goudaardbei. De meeste van deze planten groeien zelfs goed op schaduwrijke plaatsen. Hierdoor heb je er het hele jaar door plezier van. Ze hebben nog een bijkomend voordeel: ze zijn namelijk erg gemakkelijk in het onderhoud. Zo heb je zelfs in de winter genoeg groen in de tuin en je hebt er bijna geen omkijken naar. Oktober is een goede maand om een aantal van dezeĀ groenblijvende bodembedekkers te planten. De bloemen raken immers uitgebloeid en de kleur uit je tuin is verdwenen. Maar met deze groenblijvende bodembedekkers breng je de tuin eenvoudig weer tot leven.

groenblijvende, terrasplanten, wintergroen

Ga aan het snoeien

De planten en bomen hebben de afgelopen maanden volop kunnen groeien. Maar in oktober is het tijd dat je zorgvuldig het een en ander weg snoeit. Heb je klimop in de tuin? Snoei het nu wat in zodat de plant niet al te wild wordt. Ook voor zomerbloeiende heesters is dit de maand om ze korter te knippen. Zo lopen ze volgend jaar weer mooi uit en kun je optimaal genieten van deze heesters. Volg wel onze tuintips op door de takken niet te kort te knippen. Maximaal een derde is meer dan voldoende. Zelfs berken en esdoorns kun je beter nu snoeien dan in het voorjaar. Dit zijn namelijk zogenaamde ‘bloedende bomen’, wat betekent dat ze een sterke sapstroom hebben. Wacht je tot de lente dan verliezen ze tijdens het snoeien veel teveel vocht.

Tuintips voor de moestuin

Voor de moestuin is oktober een drukke maand. Er zijn een aantal planten die je nu kunt oogsten, zoals appels en peren. Maar ook tomaten en aubergines moeten in oktober echt naar binnen. Hebben de tomaten nog niet de gewenste kleur? Ons tuinadvies is om ze dan gewoon even te laten rijpen voor de vensterbank. In oktober blijft het mogelijk om te zaaien en planten. Voor fruitbomen is de herfst de ideale periode om de grond in te gaan. Wil je knoflook als smaakmaker in je moestuin laten groeien, dan kun je dat deze maand planten. Knoflook heeft namelijk geen warmte nodig en wordt dus niet aangetast door de winterse kou. Toch kunnen lang niet alle planten zo makkelijk tegen de kou. Daarom moet je in de moestuin ook al voorbereidingen treffen voor de komende wintermaanden. Zorg dat je vast wat jute zakken klaar hebt liggen om de planten in te pakken als de vorst daadwerkelijk komt. Heb je nu een kleine voorraad in de schuur dan grijp je nooit mis zodra het de eerste keer gaat vriezen.

tomaten-oogsten

Oogsten en zaaien in de kruidentuin

Om je gerechten nog lekkerder te maken, heb je de lekkerste kruiden in je tuin. De tijd om buiten eenjarige kruiden zoals dille en koriander te zaaien, is nu echt voorbij. Ons tuinadvies is daarom om nu aan de slag te gaan met doorlevende kruiden. Zaai in oktober wat bieslook of munt. Dit worden echte smaakmakers waar je niet meer zonder kunt. Houd wel in de gaten dat je deze doorlevende kruiden pas na 2 jaar kunt oogsten. Het vergt wat geduld maar dan heb je wel kruiden in je tuin waar je alle kanten mee op kunt. Voor een overzicht, kan je altijd deze handige kruidenkalender downloaden.

Tuinadvies voor onderhoud aan de vijver

Als je een vijver in de tuin hebt, wil je deze graag het hele jaar mooi houden. Helaas gaat de kwaliteit van de waterplanten in de winter fors achteruit. Kijk dus eens goed naar je vijver en bepaal welke planten er weg kunnen. Verwijder je waterplanten laat deze dan wel een paar uur aan de rand liggen. Waterplanten zijn namelijk een perfecte verstopplek voor kleine waterdieren. Op deze manier geef je ze de ruimte om weer terug te kruipen. Zodra alle overbodige planten en afgestorven bladeren verwijderd zijn, plaats je een afdeknet over het water. Deze voorkomt dat er in de herfstmaanden voortdurend blad in de vijver blijft vallen. Nog een extra tuinadvies: strooi ook een beetje Bio-Oxidator in het water. Hiermee voorkom je dat er verzuring optreedt.

Heb je behoefte aan nog meer vakkundige tuintips? Tuincentrum Van Eeckhaut staat voor je klaar om alle vragen te beantwoorden!