Het is alweer juni. Echte tuinliefhebbers weten wat dat betekent. Want in deze rozenmaand staan de heerlijk geurende rozen weer volop in bloei. Maar juni is ook de maand waarin je je bloemen en planten extra water en voeding moet geven. Deze tuintips zorgen ervoor dat je optimaal van je tuin kunt genieten.

De koningin der bloemen

Nu de rozen volop in bloei staan, kun je niet meer om deze ‘koningin der bloemen’ heen. Ook bij Tuincentrum Van Eeckhaut vind je rozen in allerlei soorten en kleuren. En de één ruikt nog lekkerder dan de ander. Zoek voor je rozen een zonnige plek waar voldoende wind bij kan. Op deze manier is de plant minder vatbaar voor schimmels.

Hebben er op die zonnige plek al jarenlang andere rozen gestaan? Dan is de kans groot dat er rozenmoeheid ontstaat. Hierbij worden de wortels aangevreten door kleine wormen (aaltjes) waardoor de plant slechter gaat groeien. Uiteindelijk kan het zelfs aan rozenmoeheid bezwijken. Voor je nieuwe rozen plant, is het dus verstandig om de grond minimaal 60 centimeter af te graven. Voeg aan de verse grond meteen wat mycorrhiza toe. Met dit natuurlijke product stimuleer je het bodemleven waardoor er minder schade ontstaat.

Je planten verdienen extra water en voeding

In de maand juni kan het behoorlijk warm en droog zijn. Vergeet dus niet om dagelijks even met de gieter rond te gaan. Vooral bloemen die potten of bakken staan, hebben hier behoefte aan. Behalve water hebben je bloemen en planten ook voldoende voeding nodig. In potgrond zit voor ongeveer zes weken voeding. Na die periode moet je die kleurrijke bloeiers toch echt wat extra’s geven. De bloemen bloeien overigens nog mooier als je de afgestorven knoppen meteen weghaalt. Zo kan die roos, petunia of lobelia alle energie steken in het maken van nieuwe bloemknoppen.

Nog meer handige tuintips voor juni

Er zijn ook nog wat kleine tuinklussen die je niet mag vergeten. Neem bijvoorbeeld regelmatig de tijd om onkruid te wieden. Het groeit namelijk harder dan je denkt. En heb je nog een haagbeuk, taxus, buxus of meidoorn in de tuin staan die gesnoeid moet worden? Doe dit dan voor 21 juni. Daarna maken haagplanten namelijk een tweede groeiperiode door. Tot slot is juni een mooie maand om binnen te lopen bij Tuincentrum Van Eeckhaut. Want in ons uitgebreide assortiment vind je altijd wel een paar mooie bloemen en planten die je tuin extra opfleuren. Tot snel!