Vanaf 2014 zullen handelaars strenger gecontroleerd worden op het aanvaarden van ecocheques. Er bestaat een lijst met vooraf vastgestelde ecoproducten waarvoor de cheques gelden, maar blijkbaar staan steeds meer handelaars ze ook toe voor niet-ecologische producten. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Om deze reden doen controleurs gerichte acties bij een representatief aantal winkels. Ze doen zich voor als klant en proberen om een niet-ecologisch product te kopen met een ecocheque. Wanneer de handelaar dit toestaat, krijgt hij een eerste verwittiging en een aantal verbeteringsvoorstellen. Daarna volgen nog controles en wanneer de regels nog steeds worden toegepast, wordt hij beboet en geschorst.

 

Een ecocheque is een groene cheque of milieucheque die alleen gebruikt kan worden om ecologische producten en diensten aan te kopen. De cheque kan niet worden omgeruild in geld en is 2 jaar geldig.

 

In onze sector gelden ecocheques voor producten ter bevordering van de aandacht voor de natuur. Hieronder valt onder andere de aankoop van duurzaam geƫxploiteerd hout, bomen, buitenplanten, bloembollen en zaden voor de tuin. Voor een volledige lijst van toegestane producten kan je terecht op de website van Edenred.

Bronnen:

http://www.vlaanderen.be/nl/economie-en-werk/loopbaan/lonen-en-uitkeringen/ecocheques

http://www.edenred.be/as-doc/documents/nl/ecocheque/Fiche_EC_Produits_NL-web.pdf

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20101014_040

http://www.unizo.be/geldenbelastingen/viewobj.jsp?id=4774354